Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski paroh Krulj: Na Božić svi osjećamo ljubav prema drugima

Krulj mostar

Svečano će sutra biti i za pravoslavce u Hercegovini. Božić je praznik mira i ljubavi koji će i ovog puta pristojno obilježiti sve brojnija pravoslavna zajednica u ovom dijelu zemlje. Božiću se, naravno, raduje i mostarski paroh Radivoje Krulj.

“Brojni Mostarci posljednjih godina dolaze na službu u svoj grad, pa sam uvjeren da će tako biti i ovoga Božića. Božićna poruka uvijek je iskonska želja čovjeka za životom. Ovaj praznik budi osjećaj topline, osjećaj čovjeka da na zemlji nije zaboravljen i on je uistinu praznik mira i ljubavi“, kaže Krulj za Fokus.ba.

Obredi i božićni običaji svakog puta su jednaki…

“Priprema Božića je u tradiciji crkve. Vjernici veliki praznik dočekuju kroz post. Treća sedmica uoči Božića posvećena je djeci, druga majkama, a prva očevima. Ukućani se u praznično vrijeme međusobno vežu ljubavlju, darujući prigodno jedni druge, dok na badnji dan tradicionalno siječemo badnjake – hrastovo drvo koje se posjećuje i stavlja na posebno mjesto.

U kući vlada atmosfera Vitlejemske pećine gdje se rodio sin božiji Isus Hristos. Sam dan Božića posebna je radost s posebnom trpezom. Svaki čovjek dočekuje se kao da u kuću dolazi gospod, a prvi koji dođe je polazni ili polažajni. Na Božić svi ljudi osjećaju ljubav prema drugima“, opisao je Krulj.

Pravoslavci u Mostaru koji su većinom povratnici na prijeratna ognjišta ponosni su na hram Svete trojice na Bjelušinama koji će u godinama koje slijede zasjati nekadašnjim sjajem. Obnova, priča nam Krulj, teče dinamikom koja je zavisna od priliva novca za obnovu. Crkva koja je inače jedna od najstarijih na ovim prostorima imat će potpuno isti izgled kao i prije miniranja tokom rata u Mostaru.