BiH

odgovor na "niz optužbi"

Mostarski pravoslavni sveštenici Islamskoj zajednici: Vratimo se našim misijama

09/02/2021

Ističu kako se u tekstu kojeg potpisuje Džafer Alić, predsjednik mostarskog Medžlisa, navodi ''niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njezinog sveštenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara''

Pravoslavni sveštenici u Mostaru reagirali su na jučerašnje saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upozoravajući kako se u tekstu navodi „niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njezinog sveštenstva…“ te ocjenjuju kako bi se vjerske zajednice trebale vratiti svojim misijama (uvažavanju, procesu pomirenja).

„Sa žaljenjem konstatiramo da nas je iznenadilo vaše priopćenje u kome se izražava nezadovoljstvo glasanjem dr Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara. Iznenađuje nas kako se Islamska zajednica Mostar, budući da se vjerska organizacija, ovako implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom“, navodi se u priopćenju pravoslavnih sveštenika Mostara.

Ističu kako se u tekstu kojeg potpisuje Džafer Alić, predsjednik mostarskog Medžlisa, navodi ”niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njezinog sveštenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara”.

”Kao što vjerovatno znate, našem sveštenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažiranje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo šta parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira”, objašnjasva se u priopćenju.

Dodaje se i to, kako se politika, posebno u ovom dijelu Evrope, ”često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opće dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću”.

”S druge strane, gospodin Alić svoje priopćenje, doduše, počinje citatom i dobronamjernim spominjanjem obnove Sabornog hrama od strane uvaženog muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, u kome se govori i šta bi on sve trebalo biti ovom gradu. Nažalost, svako dalje spominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekt u BiH čija obnova još uvijek nije završena”, podsjećaju u propćenju pravoslavni svćenici.

Navode kako je potpora koja je dana dr Milivojeviću bila ”u okviru podrške formiranju jedinstvene liste ‘Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar”’.

”Crkva je podržala izraz političke i građanske volje kroz ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizirajući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecaj na dr Milivojevića nije moguć, niti se događa. Dr Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim uvjerenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ožalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar”, kaže se u saopćenju.

Napominje se na kraju kako se suradnja ovih dviju vjerskih zajednica bazira ”na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka…”

“Vratimo se našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, vaskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetima mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor“, stoji uz ostalo u priopćenju mostarskih pravoslavnih sveštenika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.