Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsku povelju mira potpisali premijeri Grčke i Crne Gore (FOTO)

BiH

Crnogorski i grčki premijer potpisali Mostarsku povelju mira
Foto: Fena

Nakon potpisivanja “Mostarske povelje mira” državnici Zapadnog Balkan sa svečanosti 14. godišnjice obnove Starog mosta iz Mostara su poslali poruke mira i najavili otvaranje novih vrata budućnosti, javlja Anadolu Agency(AA).

Mostarsku povelju mira potpisali su premijer Grčke Alexis Tsipras i premijer Crne Gore Duško Marković.

Premijer Crne Gore Duško Marković je kazao kako je ponosan što potpisuje “Mostarsku povelju mira” jer je njegov prethodnik, premijer Đukanović bio prvi primalac ove nagrade zajedno sa Denisom Zvizdićem prije dvije godine.

“Za Crnu Goru to je velika čast i priznanje jer su slobodarska tradicija i njegovanje tolerancije i suživota bili uvijek kako garant našeg opstanka, tako i garancija za budućnost naših građana. Stojeći kraj Starog mosta u ovom divnom gradu čiju 14. godišnjicu obnove danas obilježavamo ne mogu da izbjegnem pomiješana osjećanja tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istodobno i nade i vjere u budućnost. Na Zapadnom Balkanu smo prešli dug put i napredak je nesporan u odnosu na onaj dan prije 25 godina kad je skoro pet vjekova Stari most srušen u trenu. Sada je on ponovo i prije svega simbol obnove i spajanja”, kazao je Marković.

Foto: Fena

Podsjetio je na riječi čuvenog Nelsona Mandele koji je bio jedan od laureata Mostarske mirovne nagrade, kazavši: “Hrabri ljudi se ne plaše opraštanja radi mira, i to je jedini put naprijed.“

Zapadnom Balkanu je, kako naglašava, mjesto u Europi ne samo geografski, nego civilizacijski i vrijednosno.

“Vrijeme je da taj put učinimo nepovratnim i tome smo svaki dan sve bliži, zahvaljujući vlastitom radu i europskim i euroatlantskim partnerima. Crna Gora je zahvalna svojim susjedima na podršci i to će uvijek vraćati iskreno, kada je god potrebno”, ističe Marković.

Nagradu je posvetio građanima Mostara i Bosne i Hercegovine, kao i svakome tko želi da gleda u budućnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izrazio žaljenje što se grčki premijer Alexis Tsipras morao vratiti i u svoju zemlju žurno zbog požara koji se približio kućama blizu Atine.

Foto: Fena

“Naše večerašnje druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske suradnje, međusobnog respekta, uvažavanja i poštovanja. To su poruke koje trebaju našem regionu. Večeras ova manifestacija, Povelja koju ću dodijeliti, znači otvaranje još jednih vrata u budućnost za mlade generacije i prosperitet Bosne i Hercegovine i kompletnog regiona zapadnog Balkana”, kazao je Zvizdić.

Premijer Republike Makedonije Zoran Zajev u Mostaru je rekao kako je obaveza i zadaća svih lidera da grade mostove. Zahvalio se svima laureatima i dobinicima za ogromnu čast koja mu je povjerena dobivanjem nagrade “Mostarske povelje mira”.

“Ja sam ovu nagradu dobio prošle godine i znam koliko je ona vrijedna i šta označava. Znači čast, ali i odgovornost zbog poverenja i vjere organizatora Centra za mira i multietničku suradnju i građana, lidera Bosne i Hercegovine i regie i šire. Poruku koju šalje sa ove veličanstvene manifestacije koja slavi mir je jaka. Promovišemo kako se jedan lider može, treba i mora izdignuti iznad predrasuda i sam postati most, povezujući se s drugi liderima koji misle dobro svojim građanima”, kazao je Zajev, ističući kako niko nije uspio sam.

Foto: Fena

“Mi, lideri regiona smo se međusobno povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni za druge. Okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje. Ono što nas povezuje je zajednička budućnost naših građana, regije i svijeta. Ono što nas povezuje je potreba za stabilnoštu, bezbjednošću i sigurnošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane, za naše zemlje. Napredak Republike Makedonije koja danas ima poziv za početak pretpristupnih pregovora za NATO i članstvo u UE u junu 2019. godine, je važan primjer kako se kroz saradnju, međusobnu povezanost i poštovanje može postići uspjeh za samo godinu dana”, ističe Zajev.

Region, naglašava on, ima lidere koji su dali novu energiju i spremni su da sklope ljude i države.

“To bi trebali iskoristi jer nas to zajednički nosi naprijed. Naše prisustvo ovdje ispred ovog obnovljenog Starog mosta šalje poruku da smo spremni da u praksi primjenjujemo simboliku mosta i da na prošlosti gradimo budućnost“, zaključio je Zajev.