trenutno utočište

Motel u Tuzli dom je za 50-ak migranata, među njima su i tri brata iz Afganistana

migranti-motel-tuzla (2)

Dan provode na stanici, a nakon toga se ponovno vraćaju u motel u kojem spavaju

Gulazim (28), Umar (15) i Abdul Bashir (25) Malik su braća iz Afganistana koja su trenutno utočište od hladnih zimskih dana i noći pronašli u motelu u blizini Tuzle, gdje je trenutno smješteno 50-tak migranata iz različitih zemalja.

Do prije nekoliko sedmica spavali su, kao i veliki broj drugih migranata, u šatorima na Autobuskoj stanici u Tuzli.

Dok su stotine još uvijek pod otvorenim nebom, desetine su imale sreću, u njihovoj trenutnoj nesreći, da budu baš ti koji će biti smješteni u malom motelu u kojem imaju topli krevet, tri obroka dnevno, obuću i odjeću i ostale potrepštine. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je motel u ranim jutarnjim satima. Neki doručkuju, a neki su već sa ruksacima na leđima na izlaznim vratima.

– Nastavak puta na proljeće –

Idu prema Autobuskoj stanici u Tuzli. Tamo su im ostali prijatelji koji kao i oni traže načine kako da napuste grad na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a nakon toga i zemlju u kojoj se, prema trenutnim nezvaničnim informacijama, nalazi više od 7.000 migranata.

Dan provode na stanici, a nakon toga se ponovno vraćaju u motel u kojem spavaju. I tako je već nekoliko sedmica. Nekoliko volontera je s njima. Pomažu im u svemu i, kako vidimo, već se jako dobro poznaju i komuniciraju na prijateljski način.

Među njima smo vidjeli i tri brata. Zajedno su na doručku. Zajedno su napustili Afganistan i kreću se na “putu spasa” ili kako to oni nazivaju “game”. “Game” je igra, međutim, njihov put je sve samo to nije.

“Tu sam s dva brata. Afganistan smo napustili prije šest mjeseci. Morali smo otići zbog rata i sukoba. Tamo su nam ostale porodice. Želim doći do Francuske. Tamo imamo neku rodbinu”, ispričao je Gulazim za AA.

Kako je kazao, imali su mnogo poteškoća na putu do Bosne i Hercegovine, ali i kada su stigli u Tuzlu.

“Spavali smo na ulici na stanici. Tamo je veoma loše. Međutim, sada je ovdje veoma dobro. Sve je veoma lijepo. Sada je veoma hladno, ali na proljeće planiram nastaviti putovanje”, rekao je Gulazim.

– Evropa pa povratak kući –

Umar ima samo 15 godina i starija braća paze na njega.

“Dom smo napustili prije šest mjeseci. Želim doći do Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutno se ne obrazujem, ali tamo želim nastaviti da se školujem”, poručio je Umar koji u budućnosti želi raditi u IT sektoru.

Afganistan je napustio zbog situacije u zemlji, napada, ali ukoliko se nekad situacija smiri želi se vratiti svojoj kući.

Udruženje Pomozi.ba zakupilo je motel u Tuzli koji je već neko vrijeme zatvoren kako bi u njega smjestili migrante i izbjeglice, koji su trenutno na ulici bez krova nad glavom.

Maja Arslanagić, glasnogovornica Udruženja “Pomozi.ba”, podsjetila je da su i ranije pomagali migrantima na području Tuzle tako što su slali potrebne stvari.

“Kako smo vidjeli da situacija postaje sve gora i gora i da je sve veći broj migranata na ulici i da se smrzavaju, odlučili smo se da pomognemo na neki drugi način. Vidjeli smo da je motel zatvoren i da bi taj prostor mogli iskoristiti da smjestimo migrante. Nažalost, ne možemo sve migrante skloniti sa ulice ali jedan dio smo uspjeli. Kapacitet motela je 60. Plan nam je da izguramo zimu, a nakon toga vidjet ćemo jer sve zavisi od donacija”, pojasnila je Arslanagić.

Kako je kazala, u motel su uglavnom smješteni migranti koji imaju neke zdravstvene poteškoće.

“Oni su nam bili prioritet i njih smo željeli skloniti s minusa. Njima je svakako već teško, jer su bolesni i imaju određene zdravstvene probleme. Prioritet su nam bili i maloljetnici. Trudit ćemo se da proširimo ove kapacitete. Dobrodošle su sve donacije i pomoć svih građana koji žele da se uključe, a mogu doći i ovdje i volontirati”, poručila je Arslanagić.

– Kuhaju, čiste i održavaju motel –

Grad Tuzla, kako je kazala, nije se uključio u ovu priču.

Koordinator iz Pomozi.ba Salem Hadžimejlić je 24 sata sa migrantima u motelu u blizini Tuzle.

“Trenutno je u motelu smješteno blizu 50 migranata. Nama je prioritet bio smjestiti ljude s nekim zdravstvenim problemima kao i maloljetnike. Sada se oni oporavljaju ovdje. Taj broj se mijenja iz dana u dan, jer je ovo zamišljeno da bude kao neki tranzitni smještaj gdje oni mogu doći, istuširati se, dobiti obroke, malo se oporaviti, dobiti čistu garderobu i nastaviti put prema nekim drugim evropskim zemljama, kao što su to i zamislili”, pojasnio je Hadžimejlić za AA.

Kako je kazao, da bi migrant bio smješten u motel mora imati prijavu boravka i potvrda od ljekara da je pregledan i da znaju u kakvom je zdravstvenom stanju.

“S njima provodim svaki dan. To su divni momci, divni ljudi koji su zahvalni na ovome što smo im pružili ovdje. Oni nam i pomažu u svemu – pripremi obroka, čišćenju soba, motela… Dolaze iz različitih zemalja – Alžira, Maroka, Palestine, Pakistana, Afganistana i ima nešto Sirijaca”, rekao je Hadžimejlić.

Prije dolaska u motel, kako je kazao, njihovo stanje je bilo jako loše.

Završavamo našu posjetu i pozdravljamo se sa ljudima koji ostaju tu. Neki će ostati do proljeća, a neki će već sutra biti u nekom drugom gradu u nadi da će preći granicu i nastaviti put prema evropskim zemljama u kojima će njihov život, nadaju se, biti puno ljepši i bolji.