BiH

provokacije u prijedoru

Mreža za izgradnju mira: Slavlje rođendana Orbana i Mitrovića na Dan bijelih traka je sramotno

20/05/2022

Dan bijelih traka je događaj koji se godinama obilježava upravo 31. maja u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na svojim kućama

Mreža za izgradnju mira, koalicija od 225 članica iz BiH i regije, koja djeluje s ciljem izgradnje održivog mira, uputila je zahtjev gradonačelniku Prijedora, predsjedniku Skupštine Prijedora, te načelniku Policijske uprave Prijedora za odbijanje zahtjeva da se 31. maja 2022., na Dan bijelih traka u Prijedoru organizira javna proslava rođendana Viktora Orbana i Željka Mitrovića.

Naime, prije nekoliko dana mediji su prenijeli informaciju da je Policijska uprava Prijedor od omladinske organizacije Princip dobila zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića i to 31. maja.

Istog dana, 31. maja, u Prijedoru, ali i širom BiH i cijele regije, se obilježava Dan bijelih traka i to simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana i Prijedorčanki, civila nesrpske nacionalnosti koji su nastradali u proteklom ratu, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Obilježavanje Dana bijelih traka je javni skup koji je najavljen nadležnim institucijama, za čije održavanje je data saglasnost i za čije obilježavanje postoji dugogodišnja tradicija i to ne samo u Prijedoru.

Dan bijelih traka je događaj koji se godinama obilježava upravo 31. maja u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na svojim kućama.

Istom naredbom je naređeno da stanovnici Prijedora nesrpske nacionalnosti na javnim mjestima moraju na nadlakticama nositi bijele trake. U zločinima koji su uslijedili nakon toga u Prijedoru i okolini ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm. Na izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora se još uvijek čeka, iako je inicijativa upućena prije nekoliko godina. Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri osobe.

Najavljivanje javne proslave u Prijedoru, bilo koje vrste i na bilo čiji rođendan, na Dan bijelih traka predstavlja ne samo provokaciju, nego dovodi do retraumatizacije porodica žrtava i onih koji su preživjeli strahote i zločine proteklog rata.

Samim najavljivanjem javne proslave na dan koji je označio početak ratnog zločina i ubijanja 3.176 osoba iz Prijedora i okoline čini se grubo i javno negiranje počinjenih ratnih zločina i pokušava se izvršiti revizija prošlosti. Ovim sramnim činom sprečava se proces suočavanja s prošlošću, narušava se povjerenje, vrše se dalje podjele, a građanima i građankama Prijedora nesrpske nacionalisti ne dozvoljava se da dostojanstveno odaju počast članovima svojih porodica koji su svoje živote izgubili.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.