Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža zaustavila 6.000 kubnih metara smeća u Vrbasu

vrbas otpad 1

Na zaštitnoj mreži u Vrbasu u Eko-centru Bočac trenutno je nakupljeno oko 6.000 metara kubnih otpada, a preduzeće “Hidroelektrane na Vrbasu” u toku je pregovora o uklanjanju plutajućeg otpada, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu rekao je da je procijenjena vrijednost radova oko 55.000 KM, a da je za uklanjanje uz adekvatan nivo vode potrebno oko tri mjeseca. S obzirom da je potrebno provesti zakonske procedure za izbor izvođača, očekuje se da će uklanjanje početi krajem avgusta ili početkom septembra.

Kesić je objasnio da ovaj problem mora institucionalno da se riješi, a da preduzeće HE na Vrbasu čisti hirdoakumulaciju Bočac u dužini od 14 kilometara.

“Ovo je problem na međuentitetskoj granici između opština Mrkonjić Grad i Jajce koji je potrebno riješiti kako bi Vrbas ostao što čišći”, kazao je Kesić.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke posjetili su “Eko-centar” Bočac sa Kesićem.

“Ovdje smo zbog ekološkog problema koji stoji iznag grada Banjaluke i svih drugih mjesta nizvodno”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima čitav niz godina postoji ovaj problem, zbog zaustavljanja plastike, drveta i krupnog otpada, a koji bi kada na ovoj lokaciji ne bi postojala mreža, išao nizvodno.

Radojičić je istakao da sedmicama traju pregovori o tome kako spriječiti da trenutno nakupljeni otpad probje mrežu i ode nizvodno, a s obzirom da će Hidroelektrane na Vrbasu interventno “priskočiti u pomoć” potrebni su dalji pregovori institucija u RS i FBiH kako bi našli sistemsko rješenje.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da je plutajući otpad posljedica nemara građana.

“Apelovao bih na građane da ne izazivaju ovakve posljedice svojim postupanjem”, kazao je Radojičić i dodao da je dodatna komplikacija činjenica da je u pitanju međuentitetska granica pa je mnogo aktera koji treba da budu uključeni u pregovore o rješenju.

Srebrenka Golić je izjavila je ovo problem koji postoji niz godina a najteže je bilo nakon poplava 2014. godine.
Podsjećajući da je slivu Vrbasa 14 opština istakla je da je potrebno pronaći trajno rješenje sa predstavnicima opština uzvodno i nizvodno od Bočca.

“Vidjećemo kako su ljudi u okruženju rješili ovakve probleme, koja su postrojenja potrebna da bi se eliminisao plutajući otpad”, rekla je Golić.