Muftija banjalučki: Oslobodimo se zlobe, mržnje i činimo dobra djela

Osman ef. Kozlić

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je danas da je potrebno da se vjernici dobrim djelima približe Bogu, što je i poruka Kurban-bajrama.

– Nažalost, kada pogledamo našu realnost uvidjet ćemo da smo se mi ustvari udaljili od Boga, Božijih riječi i zapovijedi – rekao je banjalučki muftija.

Citirao je i dio iz Kurana u kojem se kaže da “oni, koji glavu okrenu od Boga i Božije riječi, imat će težak i tegoban život”.

– A mi, očito, u ovim našim krajevima imamo problema na individualnom i kolektivnom planu, što znači da se ne pridržavamo Božije riječi na pravi način i ovo je prilika da se bar za korak približimo istinskoj vjeri – ukazao je ef.Kozlić.

Sve dok, kaže, u jednom srcu ima zlobe, zavisti, mržnje tu nema vjere i ljubavi.

Nakon bajram-namaza u banjalučkoj Ferhadiji, ef. Kozlić je istakao da, iako mala bošnjačka zajednica u Banjoj Luci u miru dočekuje i ovaj blagdan te bez problema upražnjava svoje vjerske potrebe.

Podsjetio je da nakon jutarnjeg namaza, muslimani žrtvuju kurbane i dijele kurbansko meso te u krugu svoje porodice, komšija i prijatelja proslavljaju Kurban-bajram.

Brojem Bošnjaka, i on, i oni koji su rođeni u Banjoj Luci, kako kaže, ne mogu biti zadovoljni.

– Proces povratka nije završen sve dok ljudi imaju želju da se vrate. Broj Bošnjaka nije na zadovoljavajućem nivou – upozorio je muftija banjalučki.

Kurban-bajram je blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada vjernici odlaze na hadž.

To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Četitke povodom Kurban-bajrama uputili su zvaničnici RS-a.