Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muftija Kozlić: Mnogo nam znači što ponovo čujemo ezan s Ferhadije

kozlic ferhadija1

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je danas da odnovljena banjalučka džamija Ferhadija znači mnogo, a da su se u odnosu na protekle godine dogodili i značajni pomaci u obnovi vjerskih objekata i poštivanju religijskih sloboda.

Na “Dan džamija“, koji se u BiH obilježava, 7. maja, na dan kad je prije 20 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci, muftija Kozlić ističe da godinu dana od njene obnove taj, jedan od najznačajnim objekata islamske arhitekture, mnogo znači muslimanima i svim drugim ljudima.

-Ferhadija ima veliku ulogu i ona je kao manastir Dečani za pravoslavce ili neki drugi sveti hram – rekao je ef. Kozlić ističući da Ferhadiju obilaze brojni vjernici i drugi građani sa svih strana.

I to je, kaže, veli rezultat i pomak.

“Dan džamija“ obilježava se i na godišnjicu pogibije Murata Badića, koji je podlegao od povreda zadobijenih u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine. Danas je u obnovljenoj Ferhadiji proučena i dova za dušu rahmetli Murata Badića.

Muftija Kozlić kaže da je optimist i uvjeren da se dosta toga pozitivnog promijenilo u odnosu na raniji period.

-Vrijeme pokazuje da smo se odmakli od 2001., a prošla je i godina dana od svečanog otvaranja obnovljene Ferhadije. Vrijeme liječi sve i mislim da ima pomaka i trebamo na tome biti zahvalni Bogu. Ne trebamo očekivati da će se nešto promijeniti preko noći, ali ima pozitivnih pomaka. I ezan se čuje s Ferhat-pašine džamije, a nije se čuo toliko godina. I hvala Bogu ezan nikome ne smeta i to je za mene velika stvar. Kapije u dvorište Ferhadije su otvorene, kao i drugih džamija, svim Banjalučanima i ostalim građanima. To postaje prirodno i normalno i s te strane ima pomaka u odnosu na 2001. godinu i to velikih. I ja se ovdje, s svim drugim muslimanima, osjećam kao svoj na svome, kod kuće i to je veliki pomak – uvjeren je ef. Kozlić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od 5. do 19. maja obilježava manifestaciju “Dani džemata i džamija”, a u Banjalučkom muftijstvu 7. maja održan je seminar za imame o temi “Dani džamija i džemata“.

Upriličena je i dodjela vakufnama-priznanja za određen broj vakifa, pojedinaca, koji su dali svoj doprinos izgradnji Ferhadije.