Muftijstvo sarajevsko najoštrije osudilo napad na muslimanke u Kiseljaku

Muftijstvo sarajevsko

Muftijstvo sarajevsko najoštrije je osudilo fizički napad na Jasminu K., iz Fojnice i njenu maloljetnu kćerku, koji se desio u subotu 05. augusta 2017. godine, na parkingu ispred benzinske pumpe u Kiseljaku, kada ih je zbog hidžaba/mahrame koje nose napao M.G., prenosi Anadolu Agency (AA).

”Muftijstvo sarajevsko najoštrije osuđuje ovaj čin i zahtijeva od nadležnih organa da hitro okončaju istragu i primjereno kazne počinioca. Smatramo da ovo nije samo nasilničko ponašanje već napad na vjerskoj osnovi. Također, napominjemo da ovo nije prvi slučaj napada na muslimane i njihove vjerske objekte na području Kiseljaka. Očekujemo da se ovaj i slični napadi iz mržnje na vjerskoj osnovi posebno tretiraju, a shodno tome i počinioci adekvatno kazne. Upućujemo apel istražnim i sudskim organima da se ovakve krivične radnje dodatno istražuju i na taj način otkriju počinioci i eventualni nalogodavci”, saopćeno je iz Muftijstva sarajevskog.

Muškarac inicijala M.G. rođen 1980. godine fizički je napao dvije ženske osobe, majku i kćerku iz Fojnice koje su nosile hidžab.

Hasan Hodžić, uposlenik Ureda za odnose sa javnošću MUP-a Srednjobosanskog kantona, rekao je za AA kako je događaj prijavljen 5. augusta oko 22:30, te da je ženska osoba, inicijala J.K. navela da se napad dogodio isključivo iz vjerskih razloga.