Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

putnici se opustili

Mujagić: GRAS je ponovno pokretanje saobraćaja spremno dočekao

gras (1)

Određene mjere poduzimane su u GRAS-u i u periodu prije proglašenja stanja nesreće zbog pandemije virusa korona

Putnici u vozilima javnog gradskog saobraćaja prilično su se, kao i stanovništvo generalno, opustili i ne poštuju u potpunosti mjere propisane radi zaštite zdravlja u periodu kad pandemija virusa korona još nije okončana.

Šef autobuskog saobraćaja preduzeća ‘GRAS’ Senad Mujagić u razgovoru za Fenu precizira da se u nekim od vozila javnog gradskog saobraćaja narušava fizička distanca te, s tim u vezi, najavljuje pojačan nadzor poštivanja mjera zaštite u vozilima.

Upitan za higijensku ispravnost vozila GRAS-a Mujagić ističe da je dezinfekcija svakodnevna. Po dolasku vozila u garažu vrši se čišćenje odnosno dezinfekcija. Kad vozilo naredno jutro izlazi na liniju postupak se ponavlja. Dezinfekcija se vrši i na polaznim i završnim terminalima.

– U tu svrhu kupljene su električne prskalice, za dezinfekciju unutrašnjosti vozila – kazao je.

Kako precizira, vozači GRAS-a obavezni su u vozilu nositi zaštitne maske i vizire. Naglašava da reagiraju na svaku primjedbu o nepoštivanju propisanih epidemioloških mjera.

U autobusima su ugrađena zaštitne stakla. Za mjesta vozača postavljaju se zaštitna stakla i vrata i na tramvajima, gdje to nije odranije već fabrički postavljeno.

Uslijed mjera propisanih zbog pandemije virusa korona, javni gradski saobraćaj u Kantonu Sarajevo bio je obustavljen oko dva mjeseca. Ponovno uspostavljanje u preduzeću ‘GRAS’ spremno su, kažu, dočekali.

Kako Mujagić podsjeća, vrijeme dok javni gradski prijevoz nije radio, djelatnici GRAS-a iskoristili su za popravku, čišćenje i dezinfekciju vozila. Iskorišteno je to i za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, radi zaštite od virusa korona.

– Djelatnici koji su bili angažirani na pripremi uspostavljanja i normalizaciji saobraćaja ispoštovali su mjere (obavezna dezinfekcija, zaštitna oprema, fizička distanca) kriznog štaba, koji je bio formiran unutar našeg preduzeća. Niko od djelatnika GRAS-a nije zaražen, nije pozitivan na virus korona – kazao je.

Kako naglašava, vozila GRAS-a korištena su u doba korone za prijevoz djelatnika u zdravstvu i sigurnosnih službi. Za vozače GRAS-a posebno rizična bila je, kaže, angažiranost na prijevozu bh. građana koji su doputovali na sarajevski aerodrom iz inozemstva, do studentskog doma na Bjelavama (gdje je tada bio karantin).

– Bio je to rizičan zadatak jer se nije znalo da li je neko od njih zaražen virusom korona. Poduzete su mjere zaštite i bilo je sve uredu. Bila je obavezna dezinfekcija, djelatnici su nosili zaštitnu opremu i poštivali fizičku distancu, a vozila nisu korištena nekoliko dana nakon tih vožnji – naglasio je.

Određene mjere poduzimane su u GRAS-u i u periodu prije proglašenja stanja nesreće zbog pandemije virusa korona. Unutar preduzeća djelovao je krizni štab, koji je poduzimao mjere zaštite djelatnika, voznog osoblja i korisnika usluga.

Javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo ponovno je uspostavljen 15. maja. Iz GRAS-a apeliraju na putnike da u vozilima javnog gradskog prijevoza nose zaštitne maske i rukavice te drže odstojanje, prvenstveno zarad svog i zdravlja bližnjih.