Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mujanović: Hoće li Beogradu dozvoliti da ponovo pokuša uzeti dio BiH?

balkan-karta

Sjedinjene  Američke Države (SAD) smatraju se u svijetu zemljom koja je donijela mir Balkanu tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, ali hoće li ova zemlja dozvoliti Beogradu da nakon Kosova ponovo pokuša uzeti dio BiH, pita se politički analitičar Jasmin Mujanović u autorskom tekstu za Washington Post.

„Srbija je to već pokušala učiniti devedesetih godina, a sada ekstremistički nastrojen predsjednik RS-a Milorad Dodik insistira na tome. Ukoliko se Srbiji dozvoli da od dijelova BiH i Kosova stvori ‘veliku Srbiju’, hoće li isto biti dozvoljeno i  Albaniji koja želi dijelove Kosova, Makedonije i Srbije“, naveo je Mujanović.

On je pozvao na trezvenost političara u Washingtonu, pogotovo onih u Republikanskoj partiji.

„Ne može se dozvoliti ekstremistima na Balkanu da misle kako je došlo njihovo vrijeme. Bijeća kuća, State Department i američki Kongres moraju pod hitno zauzeti stav i objasniti svoju poziciju o teritorijalnom integritetu BiH i Kosova, ali i o širim državnim sistemima u zemljama bivše Jugoslavije. Ako je američka vanjska politika zaista na prodaju kako se sada čini, onda će republikanski zvaničnici morati objasniti majkama i očevima zašto šalju njihovu djecu u regiju za koju većina Amerikanaca nije ni čula u posljednje dvije decenije“, upozorio je Mujanović.

Šta će Trumpova administracija poduzeti ukoliko dođe do novog krvoprolića na Balkanu, pita se Mujanović, te dodaje da se nacionalne manjine u pojedinim dijelovima Balkana nikada neće odreći svojih ognjišta.

„Trump ja praktično izabran na nacionalističkoj platformi i njemu je privlačan ‘ruski pogled’ na svijet. Zato je Balkan interesantan onima koji , kao i američki predsjednik, žele da se druže sa antiliberalima. Članovi Trumpovog tima sarađuju sa režimima i pokretima koji su povezani sa Rusijom i koji kontinuirano rade na podrivanju američkih interesa i interesa Evropske unije“, naveo je Mujanović te podsjetio da američki lobisti, koji su ranije pomagali Trumpu, trenutno rade za Dodika i SNSD.