Muk u Srebrenici: Kada svi odu, žrtve opet ostaju same (FOTO)

aa_picture_20150711_5833312_web

Ulice Srebrenice i Potočara puste su samo nekoliko sati nakon što je više desetina hiljada osoba prisustvovalo današnjoj komemoraciji, dženazi i ukopu 136 novih žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon velike gužve koja je u ova dva dana vladala Potočarima i Srebrenicom u ovim mjestima, obavijenim velikom tugom, ponovo muk i tišina, koju u samoj Srebrenici remeti samo večerašnje obilježavanje Petrovdanskih dana.

U Memorijalnom centru Srebenica – Potočari ekipa Anadolu Agency (AA) nije zatekla nikoga osim bijelih nišana i 136 novih mezara u koje su danas ukopane nove identifikovane žrtve srebreničkog genocida.

Bijeli nišani ponovo su ostavljeni sami. Crnu zemlju koja je danas prekrila tabute sa posmrtnim ostacima žrtava uskoro će prekriti trava.

Bijeli nišani ponovo su ostavljeni sami. Crnu zemlju koja je danas prekrila tabute sa posmrtnim ostacima žrtava uskoro će prekriti trava

Na ulazu u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari pored spomen obilježja – Srebrenica 11. juli,  ostali su samo vijenci i cvijeće kao dokaz da su brojne delegacije bile tu danas i odale počast žrtvama srebreničkog genocida.

Pod vedrim nebom ponosno prkose bijeli nišani srebreničkih žrtvi kao opomena, ali i podsjećanje na genocid koji se nikada i nikome više ne smije ponoviti.

Srebrenica je, ponovo, kako njeni građani često kažu, ostala sama. Ponovo će je se sjetiti 11. jula sljedeće godine, odnosno nešto ranije kada započnu aktivnosti Organizacionog odbopra za obilježavanje stradanja Bošnjaka u “zaštićenoj zoni Srebrenica”.

A, samo nekoliko sati ranije danas, svi su bili tu, i Potočari i Srebrenica su ponovo djelovali kao da žive. Međutim, to je trajalo jako kratko. Noć je pokazala drugačije. Još samo poneki građanin šeta ulicama grada kojeg često nazivaju i gradom duhova.