Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Mulaomerović: Građanska inicijativa urodila plodom na izletištu Fazanerija

fazanerija

Predsjednik udruženja građana „Eco Team Fazanerija“ iz Brčkog Amer Mulaomerović je izjavio da je povod za ovu akciju bio neodgovoran odnos građana ali i nadležnih institucija prema lokalitetu „Fazanerija“ koji je u prijeratnom periodu bio svojevrsni park prirode u neposrednoj blizini grada

Krajem prošle godine neformalna grupa građana Brčkog je započela akciju čišćenja nekadašnjeg brčanskog izletišta „Fazanerija“. U međuvremenu ova aktivnost je dobila podršku institucija Vlade Brčko distrikta i već su uočljivi značajni rezultati te inicijative.

Predsjednik udruženja građana „Eco Team Fazanerija“ iz Brčkog Amer Mulaomerović je izjavio da je povod za ovu akciju bio neodgovoran odnos građana ali i nadležnih institucija prema lokalitetu „Fazanerija“ koji je u prijeratnom periodu bio svojevrsni park prirode u neposrednoj blizini grada.

– Prostor Fazanerije je donedavno bio zatrpan divljim deponijama smeća, počevši od krupnog građevinskog otpada do otpada iz lokalnih mesnica i apoteka. Čašu je prelio trenutak kada smo primijetili da je u decembru prošle godine jedna nepoznata osoba dovezla kaminon automobilskih guma i zapalilo ih s namjerom da iz njih povadi žice kako bi ih moglo prodati na otpadu sekundarnih sirovina. Pozvali smo policiju i Inspektorat Brčko distrikta a nakon toga smo se obratili i Kancelariji za upravljanjem javnom imovinom tražeći da se uključe u rješavanje problema „Fazanerije“. Ubrzo smo formirali udruženje „Ekološki pokret Eco Team Fazanerija“ smatrajući da više možemo učiniti kao registrirano udruženje nego kao neformalna grupa građana- kazao je Mulaomerović.

On je kazao da su brojnim zahtjevima uspjeli potaknuti reakciju nadležnih institucija Brčko distrikta kako bi se počelo s rješavanjem problema. Već početkom ove godine počelo je čišćenje lokaliteta i u međuvremenu je, prema Mulaomerovićevim riječima, odvezeno oko 200 kamiona otpada. Kancelarija za upravljanje javnom imovinom je angažovala tešku mehanizaciju, bagerima su očišćene divlje deponije smeća i uklonjeno divlje rastinje zbog kojega je donedavno bilo skoro nemoguće ući na Fazaneriju, a u narednom periodu bi bilo važno zaustaviti nelegalnu sječu preostalih stabala borove šume te urediti staze za šetanje.

– Našu inicijativu su podržali i brojni Brčaci koji su svojim donacijama omogućili da kupimo sitni alat i postavimo znakove zabrane odlaganja smeća. Mi ne znamo u kojem će smjeru ići lokalna vlast kada je u pitanju budućnost nekadašnjeg lovišta i izletišta „Fazanerija“, ali bismo voljeli kada bi te aktivnosti išle u smjeru formiranja parka prirode što bi rezultiralo brojnim koristima. Zdravlje mještana okolnih naselja kao što su Rijeke i Brod ne bi više ugrožavale divlje deponije smeća, a park prirode bi svakao upotpunio turističku ponudu Brčkog te omogućio Brčacima da konačno dobiju uređeno izletište u neposrednoj blizini grada- izjavio je Mulaomerović.