Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Multimedijalna večer povodom 100 godina od rođenja Zije Dizdarevića

zijo dizdarevic multimedijalna vecer

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Književno-kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević” i BH radio 1 organizirali su program obilježavanja 100 godina od rođenja književnika Zije Dizdarevića.

Zija Dizdarević rođen je 18. februara 1916. godine. Ubijen je u logoru Jasenovac 1942. godine. Njegov kratki život bio je obilježen umjetničkim uzletom i idejom antifašizma, vrijednostima po kojima ga se i danas sjećamo.

Književnik Hadžem Hajdarević je istakao: “Zija Dizdarević je neopsorno bio jedan veliki književni talent, imao je osjećaj za bosansku sredinu, za njezine adete, za sve slojevitosti koje karakteriziraju Bosnu, općenito za ove naše prostore.”

zijo dizdarevic multimedijalna vecer1

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović kaže: “Stoljeće prošlo, a da već pola stoljeća traju sporenja oko njegovog lika i prečitavanje njegovog života. Budući da je njegov život kratko trajao, sve njegove knjige objavljene su posthumno. Postao je jedan od ikoničkih jugoslovenskih pisaca. Pripadao je generaciji u kojoj su rijetki uspjeli da duže traje sporenje o njihovom djelu nego što je trajao njihov cijeli život”.

Vesna Mašić pročitala je pismo koje je Zija Dizdarević pisao Miroslavu Krleži, te odlomak pripovjetke “Majka”, dok je Hasija Borić čitala odlomke iz Zijinog neobjavljenog romana, kao i Ćopićevo pismo Ziji.

Okupljeni su imali priliku čuti i odlomke iz djela Jasmine Musabegović, Josipa Mlakića, Faruka Šehića i Nenada Veličkovića.

Večer je upotpunio audio-dokumentarac koje su, zahvaljujući bogatoj arhivi Radija Bosne i Hercegovine, pripremile Ljiljana Pepović i Danijela Regoje.