Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Munira Subašić: Kolinda je kraljica, ne znam šta se desilo u Ahmićima

BiH

kolinda_majke_srebrenice_3

Udruženje “Žena-žrtva rata” reagiralo je na današnju izjavu predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munire Subašić nakon susreta u Sarajevu sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović.

– Udruženje “Žena-žrtva rata” šokirano je izjavom Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koja je danas rekla da ne zamjera predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović zato što nije posjetila Ahmiće, te da ona govori samo o Srebrenici, jer ne zna više nigdje šta se desilo. Mi itekako zamjeramo hrvatskoj predsjednici, zamjeramo joj što nije nikada otišla u Ahmiće, Vareš (Stupni do) … – navodi se u saopćenju Udruženje “Žena-žrtva rata”.

Sedam bošnjačkih nevladinih udruga, među kojima je i “Majke Srebrenice”, zajedničkom izjavom su u septembru prošle godine osudile predsjedničine izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od radikalizma u BiH.

Subašić je danas kazala i da je “ona i dalje kraljica Balkana” te da se tu ne radi o kritici.

“Ona je jedina žena na Balkanu koja je predsjednica jedne države, važne države, Hrvatske. Ona je za mene kraljica bez obzira na sve. Danas smo o tome razgovarale jer mi kada osjetimo da nas neko uvrijedi to i kažemo, iskažemo na neki način, da li pismeno ili usmeno”, izjavila je Subašić, naglašavajući da se one nisu ljutile na nju.

Subašić je danas na pitanje reporterke N1 da li tokom njenog razgovora sa Grabar-Kitarović bilo govora o Ahmićima i eventualnoj posjeti ovog bošnjačkog stratišta, kazala da ”ona uvijek govori šta se desilo u Srebrenici” i da ”ne zna više nigdje šta se i šta desilo”.

“Ne znam, ja ne bih o tome govorila, ja govorim o Srebrenici, znam šta se u Srebrebnici desilo, ne znam više nigdje šta se desilo, svako ima udruženja i organizacije, majke neka dignu svoj glas i neka kažu. Nemam ja nikome ništa zamjerati, samo zamjeram onima koji nisu došli u Srebrenicu i odali počast našim žrtvama jer ipak mi smo bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija, desio se genoci i to je moja borba do mog života. Jedino Srebrenica, Srebrenica i Srebrenica, ništa drugo”, zaključila je Subašić.