Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srebrenica

Munira Subašić: Prije pet minuta sam srela zločinca koji je silovao ženu pred mojim očima

srebrenica depo

“Jako mi je žao što je Srbija, koja je imala šansu da ozdravi, odbila da pokrene i bude sponzor te rezolucije

U Memorijalnom centru Potočari danas je otvoren depo za odlaganje ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić poručila je da je za njih istorijski događaj otvaranje objekta za odlaganje ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

“Ovo je za nas majke nešto posebno. Borimo se za svaku kost da pronađemo. I ove koščice koje su pronađene, mjesto im je u Srebrenici. Majke kažu: “Da mi je pronaći jednu kost od mog sina “. Mi ćemo ih najbolje čuvati i njegovati”, rekla je Subašić.

Nije me ponijela ni osveta ni mržnja

Podsjetila je da je 2013. ukopala dvije kosti svog najmlađeg sina Nermina.

“Ali hvala Bogu nije me ponijela ni osveta ni mržnja već ljubav prema tim koščicama. Često se negira genocid, a genocid je vršen i nad kostima naše djece”, rekla je Subašić.

Naglasila je kako se i danas ratni zločinci veličaju te se osvrnula na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Jako mi je žao što je Srbija, koja je imala šansu da ozdravi, odbila da pokrene i bude sponzor te rezolucije. Koliko god je važna nama majkama, važnija je njima – rekla je.

Naglasila je da je rezolucija šansa da mladi saznaju pravu istinu.

“Da grade Bosnu boljom. Ima mjesta za sve ljude, za dobre ljude. Razlike su dobre, ali podjele nisu”, kazala je Subašić.

Zločinci su još slobodni

Dodala je da su zločinci koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici još slobodni.

“Prije 5 minuta sam srela zločinca koji je silovao ženu pred mojim očima. U njima još postoji to da bi ponovo uradili ono što su 90-tih. Mi našu djecu rađamo iz ljubavi i moramo se boriti da rastu u ljubavi. Ako neko nema poštovanja prema jednoj majci, ne može ni prema svojoj. Želim da se zahvalim Emiru (Suljagiću op.a.) i njegovom timu koji je smogao snage da ovo uradi. Hvala i djeci, naša djeca su najbolja na svijetu. 5.500 djece je ostalo bez roditelja, siročadi, neki su gledali kad im ubijaju oca, siluju majku, odvode brata u smrt. Neka nemaju ni fotografiju oca da znaju kako izgleda. A mi, majke, smo se borile da odrastu bez mržnje i osvete. Učite od nas, odgajajte djecu u ljubavi a ne u mržnji”, poručila je Subašić.