Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konfuzno saopštenje

MUP-a RS: Novinar nije priveden, “korektno” smo porazgovarali s njim u stanici policije

trg krajine banja luka 1

Novinar Vladimir Šušak prilikom obavljanja svojih dužnosti ispred Policijske uprave Banja Luka nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju

Policijska uprava Banja Luka nije u današnjim aktivnostima privela novinara Vladimira Šuška, kako su to pojedini mediji objavili, niti je bilo namjere da se ugrozi pravo na slobodu izražavanja i da se ometa bilo koji novinar u obavljanju svojih profesionalnih zadataka, saopćeno je iz Policijske uprave.

– Novinar Vladimir Šušak prilikom obavljanja svojih dužnosti ispred Policijske uprave Banja Luka nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju, što je jasno definisano Smjernicama OSCE-a za medije u ophođenju sa policijom. U tom istom dokumentu se navodi da novinari trebaju sa sobom nositi novinarsku karticu tokom obavljanja profesionalnih dužnosti, kao i da novinari trebaju poštovati policijske procedure kada prilaze mjestima s ograničenim pristupom – stoji u saopćenju.

No, u nastavku dodaju da je identitet Vladimira Šuška, odnosno njegova profesija, utvrđena tek nakon profesionalnog i korektnog razgovora s policijskim službenicima u PU Banja Luka.