novac u budžet

MUP KS firmi “Giba-Trade” na licitaciji prodao 52 vozila za 103.500 KM

butmir-oduzeta-vozila

Vozila za koje traju sudski postupci po izvršenim krivičnim ili prekršajnim djelima i za one koje je pravosnažnom presudom sud naložio prodaju bit će, također, prodata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo putem licitacije je za 103.500 KM prodalo 52 havarisana vozila koja se ne mogu koristiti zbog starosti, neispravnosti ili oštećenja prouzrokovanih u saobraćajnim nezgodama i čija popravka nema ekonomsku opravdanost.

– Od ukupno 41 ponuđača koji su uplatili kauciju, čime su ostvarili pravo na učešće u licitaciji, vozila su u takozvanoj prodaji u paketu prodata firmi “Giba-Trade” d.o.o. iz Sarajeva. Novac od prodaje ide u budžet Kantona Sarajevo – kazao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Prodajom se smanjuje potrebna parking površina za smještaj vozila u Poligonskoj ulici u Butmiru koju je od U.G. „BIHAMK“ zakupio i koristi MUP KS, a samim tim će se smanjiti i finansijski izdaci za plaćanje zakupa, dodao je.

Naime, Ministarstvo od 2011. godine mjesečno plaća 5.500 KM zakupnine BIHAMK-u za najam oko pet i po duluma ovog parkinga, a u Butmiru se trenutno nalazi i oko 500 vozila, koja su privremeno oduzeta ili za koja se već duži vremenski period čekaju odluke Tužilaštva KS te nadležnih sudova.

– Vozila za koje traju sudski postupci po izvršenim krivičnim ili prekršajnim djelima i za one koje je pravosnažnom presudom sud naložio prodaju bit će, također, prodata, ali za razliku od MUP-ovih vozila ona neće moći biti registrovana o čemu će kupci u Javnom pozivu biti obaviješteni. Mogu se samo koristiti za prodaju dijelova – pojasnio je Katica.

Sudski postupci po pitanju motornih vozila, naveo je, dugo traju, a postoje i situacije kada su postupci okončani ali sud nije utvrdio sudbinu oduzetog vozila. Stoga je ministar formirao Radnu grupu i po njegovom nalogu Ministarstvo pravde KS je dostavilo ime svog predstavnika, i u narednom periodu za svaki predmet pojedinačno nastojat će se od suda dobiti dopuna presuda.

Osim toga, naglasio je, tu su i nađena ukradena vozila, koja uredno obaviješteni vlasnici nisu preuzeli, a za takva i slična vozila MUP će Vladi KS predložiti donošenje uredbe o načinu njihovog uništenja kako bi se dodatno smanjio broj deponovanih vozila i cijena zakupa parkinga u Butmiru, saopćeno je iz MUP-a KS.