BiH

Najavljena tri skupa

MUP KS poziva građane na korektnost i suzdržanost tokom skupova za vikend

06/09/2019

Iz sarajevske policije su poručili da svaki skup nosi određeni stepen rizika i da u skladu s tim angažuju resurse. Napomenuli su da će biti angažovano više od hiljadu policijskih službenika

Sarajevska policija poduzima sve što je neophodno da bi najavljeni javni skupovi tokom vikenda protekli u najboljem redu i miru – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u MUP-u Kantona Sarajevo, prenosi Fena.

Načelnik odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije KS Mirza Hadžiabdić kazao je da se radi o tri javna skupa. U subotu, 7. septembra najavljen je skup “Dan tradicionalne porodice“ s početkom u 14 sati u organizaciji UG Svjetlo koji obuhvata i šetnju ulicom Maršala Tita od Vječne vatre do Marijin Dvora.

U nedjelju, 8. septembra u organizaciji Udruženja Inicijativa Iskorak najavljen je skup u vremenu od 10 do 11.30 sati, a koji je organizovan kao vid iskazivanja protivljenja promoviranju LGBTIQ ideja i planiran je na lokalitetu parka Ciglane, od ulice Alipašina do ulice Sutjeska.

Treći javni skup pod nazivom “Ima izać”, prva bh. parada ponosa također je planiran u nedjelju, 8. septembra, a učesnici povorke će šetati od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH na Marijin Dvoru u vremenu od 12 do 14 sati.

Hadžiabdić je dodao da je policijski komesar formirao Operativni štab za provođenje aktivnosti planiranih za naredni vikend, te da se Uprava policije obratila svim policijskim agencijama s ciljem prikupljanja saznanja o eventualnoj ugroženosti održavanja javnih skupova, te da do ovog momenta nema relevantnih pokazatelja o eventualnim rizicima.

Iz sarajevske policije su poručili da svaki skup nosi određeni stepen rizika i da u skladu s tim angažuju resurse. Napomenuli su da će biti angažovano više od hiljadu policijskih službenika, te da će biti angažovana i antisnajperska zaštita.

Načelnik sektora za policijsku podršku MUP-a KS Muhamed Hasanović je kazao da su na osnovu višemjesečnog planiranja poduzeli niz aktivnosti kako bi bili na visini zadatka.

– Pozivam građane na korektnost i suzdržanost, te dostavljanje bilo kakvih potencijalno rizičnih informacija kako bismo izvršili procjenu rizika – dodao je Hasanović.

Uprava policije MUP KS, te Ministarstvo saobraćaja KS danas će obavijestiti građane o svim detaljima vezano za kretanje, odnosno izmijenjeni režim saobraćaja tokom vikenda na mjestima održavanja javnih skupova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.