Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u više gradova

MUP RS-a djeci predškolskog uzrasta pokazivao oružje: “Oduševljeni su, sve bi da probaju”

Untitled-1

A među građanima najčešće djeca, organizirano dovedena, ponegdje i predškolskog uzrasta

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS-a) od 9. marta obilježava Dan policije, a jedan od načina jeste i druženje s djecom, piše Radio Slobodna Evropa.

Dan MUP-a RS-a obilježava se 4. aprila, a iz entitetske policije kažu da su manifestacije koje provode dio dana ili mjeseca otvorenih vrata u povodu 30. godišnjice osnivanja entitetskog MUP-a.

Iz policije RS-a su više puta od 9. marta kazali da je cilj ovih manifestacija da “približe građanima policiju i pokažu čime raspolaže”.

A među građanima najčešće djeca, organizirano dovedena, ponegdje i predškolskog uzrasta.

U Banjoj Luci je 30. marta održan tehničko-taktički zbor MUP-a RS-a, a tom prilikom je na centralnom gradskom trgu prikazana oprema kojom raspolaže policija.

Predstavljena su, između ostalog, oklopna vozila “Despot”, naoružanje, patrolni policijski automobili, sredstva za komunikaciju, policijski konji i psi.

“Došlo je negdje oko 65 djece na Trg Krajine. Djeca su oduševljena, sve bi da vide da probaju, policijska auta su posjetili, sirene, to im je bilo najzanimljivije. Policajci su veoma druželjubivi i spremni da im daju palicu, kapu, tako da vjerujem da će kući otići puni utisaka”, kaće Biljana Stojnić, vaspitačica u vrtiću “Zvjezdica”.

“S obzirom na to da je ovdje mnogo policajaca i lica koja se brinu o sigurnosti, mislim da je sasvim sigurno, samim tim ne bi dobili poziv mi kao predškolci da dođemo na ovakvu manifestaciju”, kazala je vaspitačica na pitanje je li sigurno i korisno za djecu da budu u blizini oružja.

Tehničko-taktički zbor u Banjoj Luci u srijedu je obišao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, sa Sinišom Kostreševićem, direktorom Policije RS-a.

“Željeli smo ovim zborovima u svim većim gradovima RS-a našim građanima da predstavimo s čim raspolaže MUP, i ono što nam je izuzetno drago je da je najveći broj naših najmlađih bio zainteresovan da vidi s čim policija raspolaže, s kojim naoružanjem, s kojom opremom, a svakako nam je u cilju da u saradnji s građanima budemo apsolutno transparentni i pokažemo šta policija radi i na koji način”, kazao je Lukač bez više informacija zašto je važno da djeca budu prisutna ovakvim manifestacijama.

Događaj u Banjoj Luci je posljednji u nizu, potvrdio je Lukač.

Dan ranije, 29. marta, ista manifestacija održana je u Doboju.

Građani Doboja mogli su vidjeti opremu kojom raspolažu Јedinica žandarmerije, Antiteroristička jedinica, te ostalu policijsku opremu.

I u Doboju djeca.

Početkom marta, u Istočnom Sarajevu održana je prva ovakva manifestacija policije iz RS-a.

Nedaleko od Istočnog Sarajeva, u mjestu Sokolac, desetak dana od obilježavanja Dana policije, patrolirale su snage EUFOR-a, koje su u BiH stigle nakon početka invazije Rusije u Ukrajinu, 24. februara.

Iz Misije je tada navedeno kako bi “pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini”, te su u zemlju upućene dodatne snage.

Na prisustvo snaga EUFOR-a na Sokocu, gradiću u blizini Sarajeva koji je u entitetu Republika Srpska, žalio se 17. marta načelnik Opštine Milovan Bjelica, navodeći da “oklopnim vozilima i vojnicima nije mjesto u blizini škole i djece”.

Slično je i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kritizirao prisustvo EUFOR-a u blizini škola i igrališta.

Međutim, zvaničnicima iz RS-a ne smeta da djeca u gradovima jednog od dva entiteta drže oružje i “zabavljaju se” u blizini oklopnih vozila policije.