Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

MUP RS-a potvrdio da u tom entitetu ne postoje paradžemati

29/04/2017

Prema raspoloživim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u ovom trenutku ne postoje organizovane strukture paradžemata na području ovog bh.entiteta.

Iz entitetske policije su ovaj odgovor dali na pitanje poslanika Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Admira Čavke (SBB).

On je upozorio da su se nezvanične informacije o navodnom postojanju paradžemata u RS, konkretno u Vrbanji kod Banje Luke, pojavljivale u nekim meidjima te stvarale nepovjerenje kod povratnika.

Uz negiranje postojanja paradžemata u RS-u, iz MUPRS-a su naveli da s ciljem ostvarivanja povoljnog sigurnosnog okruženja za sve građane i druge subjekte društvenog i privrednog života u RS-u, „prate stanje i problematiku ekstremizma, naročito u poslednje vrijeme izraženog vjerskog radikalizma, kao i djelovanje organizacija koje se dovode u vezu sa širenjem ovih negativnih društvenih pojava“.

Slično pitanje postavio je i potpredsjendik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) nakon što su pojedini mediji, pozivajući se na povjerljive izvještaje MUPRS-a, iznijeli i tvrdnje o navodnom postojanju paradžemata u Bosanskom Novom/Novom Gradu.

Iz MUPRS-a su odgovorili da kod njih ne postoji bilo kakav tajni izvještaj koji bi ukazivao na postojanje paradžemata na području RS-a te da takve informacije nisu ni ustupljene medijima.

Dodali su i da je „poznato da u Republici Srpskoj živi ili povremeno boravi određeni broj osoba koje su simpatizeri ili pripadnici vehabijske zajednice u BiH, koja se u javnosti dovodila u vezu sa osnivanjem paradžemata, međutim, što se tiče teritorije RS-a, za sada nisu uočene aktivnosti kod takvih osoba koje bi ukazivale na njihovo organizovanje u strukture paradžemata“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.