Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

MUP RS-a tvrdi da nisu zaprimili presudu po tužbi Bh. Povorke ponosa već 45 dana

policija rs
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Arhiva

Pintarić navodi kako MUP RS-a tvrdi da nije bilo nikakvih propusta na njihovoj strani te da su proveli sve postupke, što je, prema njenom mišljenju, kontradiktorno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nije odgovorilo da li će postupiti po presudi i dostaviti Organizacionom odboru Bh. Povorke ponosa informacije o policajcima koji su prošle godine propustili spriječiti napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci, jer nisu dobili otpravak.

Okružni sud u Banjoj Luci je sredinom decembra 2023. donio presudu kojom je uvažio tužbu aktivista te naložio MUP-u RS-a da Povorci ponosa dostavi podatke o policijskim službenicima, što su oni ranije odbijali, iako im je upućen zahtjev po Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

Povorka ponosa je u martu 2023. planirala održati prikazivanje filma i diskusiju u zatvorenom prostoru u Banjoj Luci, ali je njegovo prikazivanje zabranjeno. Nakon okupljanja na internom sastanku u kancelarijama organizacije Transparency International u BiH, policija je rekla aktivistima da moraju otići iz Banje Luke, nakon čega ih je napala grupa huligana.

Na pitanje Detektora da li će postupiti u skladu s presudom i dostaviti tražene podatke Povorci ponosa, iz MUP-a navode da još uvijek nisu zaprimili presudu, iako je donesena prije 45 dana.

Prema mišljenju Emine Zahirović Pintarić, zastupnice Povorke ponosa, ovakvo izjašnjenje MUP-a je loš izgovor za izbjegavanje postupanja po obavezujućoj presudi.

“Ovakvo postupanje MUP-a RS-a nam govori o namjeri da ignorišu presudu i istraju u uskraćivanju informacijama koje su dužni dostaviti, i da pod svaku cijenu zaštite policijske službenike”, navodi ona te dodaje da će Povorka ponosa istrajati na provođenju ove presude, kao i da neće odustati od izvršenja.

“Povorka ponosa traži podatke pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama”

MUP RS-a se u odgovoru na tužbu ranije pozvao na Zakon o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine i naveo da ne postoji saglasnost nosilaca podataka, pa da samim tim nisu ispunjeni uslovi za njihovu objavu.

U pravosnažnoj presudi, Okružni sud je zaključio da Povorka ponosa traži podatke pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, a koje van svake sumnje nisu privatne informacije javnog organa. Nadalje, navodi se, MUP RS-a u svom odgovoru na tužbu navodi da je utvrđeno postojanje izuzetka za šta, prema presudi, nema uslova.

“Tuženi je dio izvršne vlasti i, kao takav, nužno služi interesima građana i njegov zadatak nije briga o ličnim podacima i zaštiti službenih lica, koja su također u javnoj službi, i čija je osnovna dužnost i zadaća briga o bezbjednosti građana – čijim se sredstvima finansiraju”, navodi se u presudi, kao i da se radi o podacima koji se odnose na policijske službenike u njihovom službenom svojstvu.

Pintarić navodi kako MUP RS-a tvrdi da nije bilo nikakvih propusta na njihovoj strani te da su proveli sve postupke, što je, prema njenom mišljenju, kontradiktorno.

Tražili informacije o policajcima koji su bili prisutni

Ona kaže da su zbog toga tražili informacije o policajcima koji su bili prisutni, kako bi MUP-u RS-a podnijeli tužbe protiv njih s ciljem pokretanja internih disciplinskih postupaka, te da ovom prilikom oni zloupotrebljavaju Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH na kojeg se pozivaju bez osnova, jer ignorišu činjenicu da su oni postupali u službenom svojstvu i da se radilo o javnom interesu zaštite i bezbjednosti drugih ljudi.

“Podnijeli bi prijave da oni provedu postupak, a u slučaju da ne provedu ili da donesu odluku za koju mi smatramo da nije u skladu sa situacijom koja je bila, onda bi dalje razmišljali da li bi išli s krivičnim prijavama i da li bi išli sa naknadom štete u smislu građanskog postupka”, objašnjava ona te dodaje da ne očekuje da će MUP RS-a dostaviti podatke.