Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

MUP RS predstavio novu verziju elektronske evidencije saobraćajnih nezgoda

Srn2020-3-3_1313275_0 (1)

Evidencija je usklađena sa preporukama Evropske komisije za standardizovano evidentiranje podataka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavilo je danas eksternim korisnicima novu verziju elektronske evidencije saobraćajnih nezgoda u bh. entitetu Republika Srpska, koja se primjenjuje od početka godine i koja sadrži niz novih funkcionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije MUP-a RS, rekao je da je ovo jedina policijska agencija u Bosni i Hercegovini koja je počela sa elektronskim evidentiranjem saobraćajnih nezgoda prema preporukama Evropske komisije za standardizovano evidentiranje podataka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Otišli smo i korak dalje. Na ovakav način evidentiramo sve saobraćajne nezgode koje su se desile na putevima RS bez obzira na to da li su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom ili nastradalim licima za razliku od zemalja EU, koje na ovakav način evidentiraju samo saobraćajne nezgode sa nastradalim licima”, kazao je Ivanić.

Dodao je da se saobraćajne nezgode prate prema svim faktorima analize, i nova evidencija, odnosno aplikacija, omogućava da se identifikuju problemi i uzroci, kao i da imaju dobru podlogu za konkretno planiranje aktivnosti.

“Na osnovu ove evidencije možemo da pratimo trendove u saobraćaju i da usmjerimo naše aktivnosti svojim prisustvom upravo na vrijeme i mjesto kada se zaključuje da može doći do saobraćajne nezgode, a represivne aktivnosti ćemo usmjeriti prema najčešćim uzrocima što je i dalje neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola”, kazao je on.

Stanje na putevima RS-a ocjenio je zadovoljavajućim, navodeći da je u padu broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim osobama.

“U MUP-u RS trenutno se realizuje projekat, na putevima RS-a ćemo postaviti za sada 100 stacinarnih radarskih sistema i 10 mobilnih sistema koje ćemo ugrađivati u vozila i koja će imati ulogu presretača pored dva koji se svakodnevno nalaze na putevima RS-a”, kazao je Ivanić.

Divna Lovrić Bojanić, načelnik uprave koja je razvila aplikaciju – Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a RS, rekla je da su eksterni korisnici aplikacije Agencija za bezbjednost saobraćaja, Agencija za osiguranje RS, preduzeća Putevi RS i Autoputevi RS, Auto-moto savez RS, Republički zavoda za statistiku RS i Grad Banjaluka.

Pojasnila je da su unosom standardizovanih podataka stvoreni preduslovi da se u budućnosti omogući elektronska razmjena podataka sa zemljama u regionu i EU-om.

“Nova aplikacija je povezana sa drugim registrima koji se vode u MUP-u čim je ubrzana i olakšan unos policijskim službenicima i smanjena je mogućnost greške”, rekla je ona i dodala da su u pitanju kadrovska evidencija, evidencija o vozačkim dozvolama, prebivališta, registrovanih vozila kao i geoportal MUP-a čime je omogućno mapiranje nezgoda.