slučaj "diplome"

MUP USK-a istražuje, Tužilaštvo BiH negira: Senad Pehlivanović nikad nije prijavljen?!

zurnal prica 1

Postoje osnovi sumnje da su odgovorno lice ove institucije i lice P.S. počinili krivična djela krivotvorenja službenih isprava, te je zbog toga izvršen i pretres prostorija ove obrazovne institucije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) pokrenulo je istragu zbog medijskih napisima o nezakonitim izdavanjima diploma u privatnoj obrazovnoj instituciji “Centar za obrazovanje odraslih“ u Sanskom Mostu.

-Istražitelji Odsjeka za sprečavanje privrednog, kompjuterskog kriminala i korupcije Sektora kriminalističke policije MUP-a USK pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva provode određene istražne radnje. Postoje osnovi sumnje da su odgovorno lice ove institucije i lice P.S. počinili krivična djela krivotvorenja službenih isprava, te je zbog toga izvršen i pretres prostorija ove obrazovne institucije, kao i izuzimanje određene dokumentacije koja bi mogla poslužiti kao dokaz u eventualnom krivičnom postupku – izjavila je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić potvrdio je kako je osnovana Komisija, koja će izvršiti detaljan nadzor nad radom ove institucije.

-Škola je trenutno zatvorena zbog istrage. Mi ćemo se potruditi da Komisija za nadzor rada, koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK što prije završi posao, kako bi resorno ministarstvo adekvatno reagovalo. Trenutno važeći zakon ima dosta manjkavosti, na čemu će se u narednom periodu dosta raditi. Razmišlja se i o određenom softveru, koji će omogućiti detaljnu evidenciju upisanih i datumske odrednice u privatnim obrazovnim institucijama – istakao je Omerdić.

Tužilaštvo BiH: Pehlivanović nikad nije prijavljen

Zbog neistinitih navoda u svezi postupanja Tužiteljstva BiH u događanjima vezanim za tzv. “Slučaj Diplome” a koji je aktuelan u medijima u proteklih nekoliko dana, Tužiteljstvo BiH, radi istinitog informiranja javnosti, želi priopćiti slijedeće:

-Tužiteljstvu BiH nikada nije dostavljen izvještaj niti informacija o počinjenim kaznenim djelima, u svezi osobe P. Senad rođen 1978. godine u Fojnici, a koji se pojavljuje na snimku koji je objavljen na portalu http://www.zurnal.info zbog čega u odnosu na navedenu osobu, Tužiteljstvo BiH nije moglo ni postupati.

Tužiteljstvu BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, dostavila je Informaciju broj 16-04/2-04-1-6395/18 u kojoj se navodi potpuno druga osoba rođena 1982. godine u Bihaću.

Dakle, osoba koja se pojavljuje na snimku nije bila prijavljena Tužiteljstvu BiH.