MUPRS-a naloženo da spriječi djelovanje drugih policijskih agencija u RS-u

Specijalci MUP-a RS protiv grupe napadača

Vlada Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici kao neustavne i nezakonite odbacila “pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija Bosne i Hercegovine da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji entiteta RS”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vlada RS-a ističe da je, u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji RS-a, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija RS-a”, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade RS-a.

Vlada je dana MUP-u RS-a naložila da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a bez saglasnosti Vlade RS-a.

Vlada je izrazila spremnost da u skladu sa Ustavom i zakonima i Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a juče je u otvorenom pismu naveo da MUP RS-a neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji entiteta.

Prethodno je Dragan Mektić, govoreći o tome da je Operativni štab za pitanje migracija BiH prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH rekao da ne zna hoće li biti raspoređeni i da, ukoliko budu raspoređeni, biće podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

Naglasio je da “neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a RS-a koje ne mogu biti derogirane”.