BiH

Zabranjena vožnja ulicom

MUPRS najavio kontrolu osoba koje koriste električni trotinet u saobraćaju

17/07/2020

Na području RS-a evidentirana je saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo dijete sa električnim trotinetom, koje se kretalo po kolovozu.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u narednom periodu, na području ovog entiteta preduzimaće mjere prema osobama koje koriste električni trotinetom u saobraćaju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Električni trotinet kao pojam nije precizno definisan u zakonskim propisima, niti su decidno propisana pravila i uslovi po kojima se može koristiti u saobraćaju, već da se samo pominje u odredbama koje se odnose na pješake, odnosno da se električni trotineti trenutno tretiraju kao sredstva za igru i zabavu. Na osnovu navedenog moglo bi se zaključiti, da su lica koja koriste električni trotinet u saobraćaju dužna da se istima kreću po trotoaru i to brzinom približnoj brzini ljudskog hoda, jer jedino na taj način neće ugrožavati pješake, dok je na kolovozu zabranjena vožnja romobila (trotineta)”, saopšteno je iz MUP-a RS.

U saopštenju se navodi da je proteklih dana na području RS-a evidentirana je saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo dijete sa električnim trotinetom, koje se kretalo po kolovozu.

“Maloljetnik je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede. Kako bismo spriječili saobraćajne nezgode sa posljedicama po lica, odnosno povrjeđivanje korisnika električnih trotineta, ali i pješaka, apelujemo na građane koji koriste električni trotinet, da do izmjene zakonskih propisa i preciznog propisivanja korištenja ovog sredstva u saobraćaju, isti koriste na prostorima namijenjenim za igru i privatnim posjedima, a izuzetno na trotoaru i to brzinom ljudskog hoda, dok je vožnja kolovozom prekršaj za koji će policijski službenici sankcionisati izvršioce”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.