Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovor udruženju "BH novinari"

MUPRS: Ne uvodimo represivne mjere prema novinarima

policija rs

Od predstavnika medijskih kuća u odnosima sa policijom se svakako očekuje da se, podjećaju, ponašaju profesionalno i u skladu sa etičkim i profesionalnim standarima

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) odbacili su tvrdnje Udruženja “BH novinari” da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima”.

U odgovoru na komentare iz Udruženja novinara na član 4. nacrta tog zakona, koji bi trebalo da se razmatra na 4. sjednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila, iz entitetske policije ističu da se predloženi član, na koji je upućeno najviše primjedbi, ne odnosi na novinare, predstavnike medijskih kuća koji, u skladu sa pravilima struke i na način da ne ometaju službenike, u okviru svojih redovnih radnih aktivnosti i po prirodi posla, vrše fotografisanje ili snimanje.

– Isto, ni u kom slučaju ne podrazumijeva da je fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno. Fotografisanje ili snimanje službenika dok vrše svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i isto ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati, ukoliko se isto vrši na način da ne ometa ili sprječava službenike u vršenju svojih dužnosti (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica) – navode iz entitetske policije.

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i sprječava službenike dok vrše svoje dužnosti.

Iz MUPRS-a citiraju član 4, koji glasi: 1) Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica kaznit će se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

Stav dva tog člana glasi: Lice koje je upozoreno i kojem je izdato usmeno naređenje od ovlašćenog službenog lica da prestane sa ometanjem iz stava 1. ovog člana, a koje i dalje nastavi sa ometanjem, po hitnom postupku sprovešće se nadležnom sudu.“

Ponavljaju da se član ne odnosi samo na policajce, već i druge službenike državnih organa.

– Napominjemo iz samog naziva člana, kao i iz termina koji se koriste u članu jasno proizilazi da se navedeni član ne odnosi samo na policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova, već i na službenike drugih državnih organa, pravnih lica u vršenju javnih funkcija, tj. službenike inspektorata, javno-komunalnih preduzeća, šumskih gazdinstava i dr. – ističu iz MUPRS-a.

Od predstavnika medijskih kuća u odnosima sa policijom se svakako očekuje da se, podjećaju, ponašaju profesionalno i u skladu sa etičkim i profesionalnim standarima, poštujući OSCE-ove smjernice za medije u ophođenju sa policijom (tačka 2., 3., 4. i 6.).