Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muriću koji je optužen za planiranje napada za Novu 2016. obeštećenje od 3.400 KM

BiH

muric

Državni sud donio je presudu kojom je odlučeno da Kemalu Muriću bude isplaćeno obeštećenje za vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je bio pod istragom da je s više osoba planirao teroristički napad za Novu 2016. godinu.

Muriću je, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dosuđen iznos od 3.400 maraka na ime nematerijalne štete, a odlučeno je i da mu se isplate troškovi parničnog postupka u iznosu od 1.092 KM.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

U tužbenom zahtjevu, Murić je zatražio da mu se isplati veći iznos od dosuđenog, odnosno 60.000 maraka, za dane provedene u pritvoru, ali i za period koji je proveo pod mjerama zabrane koje su trajale 11 mjeseci, što je za posljedicu imalo njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Osim Murića, u istom predmetu kodnog naziva “Rez”, u decembru 2015. su uhapšeni i pritvoreni Elvir Muratović, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan. Nakon mjesec pritvora, kasnije su više mjeseci bili pod mjerama zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u decembru 2016. godine.

Pored Murića, od nekada osumnjičenih u predmetu “Rez”, Sud BiH je ranije donio prvostepenu presudu kojom je odlučeno da se Edinu Tabakoviću isplatiti iznos od 2.900 maraka na ime nematerijalne štete, odnosno za svaki dan u pritvoru mu je dosuđeno 100 KM. Također, naloženo je da se Tabakoviću isplate i troškovi parničnog postupka u iznosu od 720 KM.

Murića i ostale je Tužilaštvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji “Rez” bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.