Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ročište u predmetu „Seferovići“

Muriz Memić i Ifet Feraget: Ovo se u 140 godina postojanja Vrhovnog suda nikada nije desilo!

vrhovni sud fbih – slucaj memic (1)

Istovremeno se u Tužilaštvu BiH diže optužnica protiv svjedoka u ovom predmetu, a ovdje se vodi stari proces. Jedino federalni tužilac Vlado Mišković vjeruje u ovo, rekao je Feraget

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH danas je održano ročište u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferovića. Njima je Vrhovni sud FBiH već ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće, neukazivanje pomoći i sprečavanje dokazivanja.

Piše: A. DUČIĆ

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, izjavio je nakon ovog ročišta novinarima kako je ovaj postupak poučan jer Vrhovni sud kao institucija u BiH postoji 140 godina, odnosno ustanovljen je još za vrijeme Austro-Ugarske.

– Ovakav slučaj se nikada nije desio u 140 godina, odluka Vrhovnog suda je vrhovna sramota. Danas je bilo zbunjujuće, čitala se optužnica, a tako ne bi trebalo biti zato što je u procesnom smislu postupak po optužnici okončan pred Kantonalnim sudom. Ne može se tako voditi postupak u Vrhovnom sudu. Umjesto optužnice trebalo se čitati rješenje Vrhovnog suda kojim se ukinula presuda. Sudac koji sve to zna morao je predsjedavati pretresom, a to se nije desilo. Ovo je pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast, ali to više nije čast – rekao je Feraget.

Feraget ističe da je svima jasno da će se ponovo ukinuti presuda Kantonalnog suda, te da se to ne smije više desiti. On je potvrdio da će na narednom ročištu 23. jula biti saslušana dva ljekara.

– Oni su već rekli kako dozvoljavaju mogućnost da je Dženan ubijen udarcem kolcem o glavu. Zakon treba razumjeti a ne čitati. Ako ukidate odluku da biste donijeli istu, to je samo ukradeno vrijeme. Ovdje je ukradeno vrijeme porodici Memić. Neka vam vještači cijeli svijet, ovo će biti oslobađajuća presuda jer dokazi govore o tome da je Dženan ubijen – rekao je Feraget.

Feraget je potvrdio da bi prema najavama uskoro bi trebala podignuta optužnica Tužilaštva BiH.

– Istovremeno se diže optužnica protiv svjedoka u ovom predmetu, a ovdje se vodi stari proces. Jedino federalni tužilac Vlado Mišković vjeruje u ovo – rekao je Feraget.

Muriz Memić je izjavio kako smatra da je Vlado Miškković „pravosudna budala, koja ne priznaje pravo“.

– Od muke sam pročitao nekoliko stotina hiljada stranica. Sve što je Vlado Mišković izrekao u sudnici je laž. Rekao mi je jednom: hoćemo li kladiti da su Romi. Ja mu kažem, nisu Romi, ovo nije saobraćajna nesreće, Dženan je ubijen. Niko u državi ne vjeruje da je bilo saobraćajna nesreća – istaknuo je Memić.

Treba naglasiti da je tužilac Vlado Mišković na ročištu predložio da se izvrši novo vještačenje na okolnosti saobraćajne nesreće i saslušanje Ištvana Bodala kao svjedoka što je predsjednik Vijeća Vrhovnog suda Slavko Marić odbio rekavši da je neprimjereno da Vrhovni sud FBiH u ovom slučaju odjednom vodi istragu.

Inače, Vijeće Vrhovnog suda FBiH odbilo je sve prijedloge federalnog tužioca na današnjem ročištu.