Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedma godišnjica stradanja

Muriz Memić: Svaki dan je borba, a Dženanov ubica mi ne može pobjeći

memic (4)

Ponavljam, što se tiče ubice, ja to sutra mogu riješiti. Evo, idem pravno, legalista sam, ali ubica mi ne može pobjeći nikuda. Ne kažem ja džaba, na kraju ja sam vrhovni sudija – ističe Muriz Memić

Sedam godina se navršava danas od 8. februara 2016. godine kada je u Velikoj aleji na Ilidži mučki napadnut mladić Dženan Memić, zadobivši tada teške tjelesne povrede usljed kojih je i preminuo 15. februara iste godine.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Punih sedam godina je prošlo, a još uvijek se ne zna šta se tačno dešavalo te za Dženana Memića kobne noći i još niko nije odgovarao za ubistvo nedužnog mladića koji je na današnji dan 2016. godine u vrijeme napada bio u društvu tadašnje djevojke Alise Mutap, koja se kasnije udala i sada se preziva Ramić.

Bosanskohercegovačka javnost sve ove godine svjedoči i podržava neumornu borbu Muriza Memića, oca ubijenog Dženana, Arijane Memić, sestre ubijenog mladića i advokata Ifeta Ferageta koji ne posustaju u namjeri da se istina o ubistvu Dženana Memića razotkrije, a odgovorni za taj zločin da budu izvedeni pred lice pravde.

BORCI ZA PRAVDU

Prošli su ovi borci za pravdu i istinu trnovit put od dana i godina kada se pokušavalo na sve načine predstaviti da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći, pa do toga da se prošle godine pokrene istraga za ubistvo Dženana Memića.

Muriz Memić, čovjek kojeg su mnogi u ovoj zemlji prepoznali kao svoj glas protiv nepravde u razgovoru za Fokus kaže da nije prošao dan u posljednjih sedam godina da on i njegova porodica nisu spomenuli Dženana i da je voljeni sin i brat uvijek u mislima njegovih najdražih koji su ga ostali željni, ali mu se i zakleli da će ustrajati u borbi da se sazna istina i pobijedi pravda.

– Uprkos svemu kroz šta prolazimo ja uvijek na pitanje: “Kako si?” kažem: “Dobro sam”. Moram biti dobro i svi mi nekako izdržavamo jer iako je prošlo sedam godina, zbog ove borbe koju vodimo. kao da je bilo jučer. Jer za nas su sva sjećanja i bol i tuga svježi, kao da je bilo jučer. Mi smo 24 sata dnevno u borbi i tako ćemo i nastaviti, sve dok ne dođemo do istine. Zato, današnje okupljanje u Velikoj aleji nije samo sjećanje na Dženana, nego je i vid protesta što i istraga o ubistvu za nas predugo traje. Ne želim da se shvati da vršim neki pritisak na tužioce što rade sada na toj istrazi, ali mislim da može brže. Znam šta ima Državno tužilaštvo, kakve prijave ima, jer meni su se javili ti svjedoci, meni sve ispričali. Je li i to vid borbe da se umorim, mada ovi tužioci imaju moje puno povjerenje od početka, ali dokle više – pita se Muriz Memić.

Na našu konstataciju da se još uvijek čeka odluka po žalbi Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i ostali” kojom su odgovornosti za prikrivanje dokaza u ubistvu Dženana Memića oslobođeni Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću, Muriz Memić kaže da se do konačne presude može čekati još mjesecima.

U međuvremenu, optuženi protiv ovog hrabrog oca podnose tužbe, što Muriz Memić smatra pokušajem da ga se obeshrabri.

– I na taj način oni pokušavaju da me zaustave, ali evo spreman sam i na to. Vode se i drugi postupci mimo ovog što protiv mene podnose tužbe, te za klevetu, te za neke prijetnje, a uopšte tih prijetnji nije bilo. A, ono što je najstrašnije je to što su advokati optuženih iz predmeta “Zijad Mutap i ostali” pisali neku žalbu Regulatornoj agenciji za komunikacije i traže da se Ifetu Feragetu, Arijani i meni zabrani obraćanje u medijima. I to je neshvatljivo da oni sebi to daju za pravo. To su oni odmah nakon presude podnijeli, ali ja sam za to saznao ovih dana. Sve su nabrojali gdje smo se obraćali, dokle idu. To je ono što ja uporno ponavaljam, hvala medijima, jer da nije medija, ne bismo došli ni do ovoga što imamo sada – kaže Memić.

OTAC NE GUBI NADU

Uprkos brojnim opstrukcijama, prvobitnim presudama da je njegov sin stradao u saobraćajnoj nesreći, pa ipak pokretanju istrage o ubistvu Muriz Memić kaže da nije izgubio nadu da će nadležne institucije otkriti ubicu njegovog sina, ali i kazniti sve one koji su godinama pokušali sakriti istinu.

– Nisam još izgubio nadu. Što se tiče ubice, ja to mogu sutra riješiti, ali hoću da odgovaraju i ovi što su ovo napravili. Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Meris Ćato, Vahid Ćosić, ima ih još.. Ponavljam, što se tiče ubice, ja to sutra mogu riješiti. Evo, idem pravno, legalista sam , ali ubica mi ne može pobjeći nikuda. Ne kažem ja džaba, na kraju ja sam vrhovni sudija – ističe Muriz Memić.

Komentirajući to što postoje i oni koji mu spočitavaju to što govori da mu je poznato ime ubice, a ne otkriva ga, Muriz Memić kaže:

– To kažu baš oni što su uradili to i što me pokušavaju na taj način isprovocirati. Oni kojima je stalo da je ne otkrijem ubicu, oni uvijek traže da ja kažem ime ubice. A, ako nadležne institucije ne htjednu, ja ću to uraditi. Javnost će saznati ko je ubica. Ja stojim iza toga i imam toliko snage da izdržim – zaključuje Muriz Memić na sedmu godišnjicu od ubistva njegovog sina za koje još niko nije odgovarao.