BiH

otac ubijenog Dženana

Muriz Memić: Tegeltija je saučesnik u ubistvu

11/03/2020

Muriz Memić kazao je i šta bi rekao danas pred Predstavničkim domom PSBiH da je imao priliku da se obrati

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, koji prisustvuje današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu u BiH govorio je novinarima u Sarajevu o njegovim očekivanjima od današnjeg zasjedanja.

– Vidjeli ste da se oni odmah ograđuju, da se ne govori danas o pojedinačnim slučajevima. A, gospodin Milan Tegeltija dobro je upoznat sa svime, bili smo kod njega dva sata moj advokat i ja, on se oglušio o dvije oslobađajuće presude u ovom predmetu, znači ništa nije poduzeo. Čak je Dalidu Burzić nagradio da bude sutkinja Suda BiH. Ja njega smatram saučesnikom u ubistvu. Jer, on je mogao nešto uraditi, ima sve dokaze. Ovo su dva slučaja Dženan Memić i David Dragičević za koje imaju sve dokaze. Ali, neće ništa da urade – kazao je Memić.

On se osvrnuo i na reakciju Gordane Tadić, glavne tužiteljice BiH koja je kazala na današnjoj sjednici da se o predmetu „Memić“ ne bi trebalo govoriti jer je to „otvoren predmet“.

– Postupak nije trebao da se desi nikako . To je lažna optužnica, montirana optužnica. Ja ipak očekujem da će se nešto promijeniti, da će ova garnitura otići, na njima je odgvornost. Tegeltija je zvanično „potkovani“ , neka podnese ostavku, neka dođe neko ko će raditi, neka se uradi ovo, jer ovo je sve i počelo zbog slučaja Dženan Memić i David Dragičević. Gospodin Pribe je došao u BiH da uradi izvještaj, ova dva slučaja su pokrenuli sve – ocjenjuje Memić.

Muriz Memić kazao je i šta bi rekao danas pred Predstavničkim domom PSBiH da je imao priliku da se obrati.

– Pitao bih gospodina Tegeltiju, zašto ništa nije poduzeo. Evo, Tužilaštvo BiH radi, zamolio bih gospodina Tegeltiju da ih ostavi na miru da oni rade i da posao dovedu do kraja. Jer, VSTV ima utjecaja na Tužilaštvo BiH , Glavna tužiteljica se bori s tim, evo ja joj još uvijek vjerujem i gledam u nju, kao u svetinju, neka dovede ovo do kraja. Dokaze imaju, svjedoke su saslušali, samo neka ih VSTV pusti na miru neka rade svoj posao. Sada se čeka neka odluka Vrhovnog suda, ne znam zašto ćemo je čekati. Nije problem što nije bila saobraćajna nesreća, nije problem što su oslobođeni optuženi – smatra Memić.

Otac ubijenog Dženana Memića uprkos brojnim opstrukcijama i pritiscima da ubica ili ubice njegovog sina ne budu pronađeni i kažnjeni ponovio je da se nada da će pravda pobijediti.

– Pravosuđe u BiH je dno dna. Korumpirani su i stalno to ponavljam. Vrijeme je da odu s ove scene. I prije sam obavijestio glavnu tužiteljicu da je gospodin Tegeltija pokušao utjecati na ovaj zadnji izvještaj vještaka saobraćajne struke i oni rade još na tome. U suradnji s Kantonalnim tužilaštvom našli su nekog Ištvana Bobana u Novom Sadu i išli su od njega uzimati izjavu. To je bio utjecaj VSTV-a ja sam to prijavio u Državno tužilaštvo, da istraže to. Jer oni još uvijek pokušavaju utjecati na Tužilaštvo BiH. A, sve je jasno. Ovo se može riješiti na ovoj sjednici. Znaju se imena ubica. Dobro je rekao gospodin Saša Magazinović da se imena ubica i Dženanoviih i Davidovih ubica znaju. Ja sam na kraju rekao da ću uzeti pravdu u svoje ruke, ako ova država to ne uradi. Ali ja mislim da četiri godine radim na najčestitiji način. Hoću pravno to da dokažem. Jer, oni bi možda jedva čekali da ja nešto uradim, ostadoše oni čisti. I Tegeltija i ekipa oko njega- zaključio je Muriz Memić.

Komentari

Autor: S. D. (Fokus.ba)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.