Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otac ubijenog dženana

Muriz Memić: Tužitelji su pomagali ubicama da postanu nedodirljivi

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz MemicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Morao sam reagovati. Nisam mogao izdržati, čak sam očekivao da me odstrani iz sudnice, ali rekao sam Amini Ruždić da je sram bilo i da se zbog nje lično povlačim po sudovima sedam godina. Jer znala je ona na kantonalnom sudu u šta se upustila. Lagala je tamo ,lagala je i danas ovdje, i ovim huljama mora doći kraj, kazao je Memić

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine. Danas je saslušana svjedokinja Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

Nakon ročišta, svjedočenje je komentirao Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, koji zajedno s advokatom Ifetom Feragetom prati ovaj proces, ali prema odredbama sadašnjeg zakona nema pravo da kao oštećeni učestvuje u postupku.

Kao i u mnogim dosadašnjim postupcima u vezi ovog slučaja Muriz Memić, otac čije je dijete ubijeno, već sedmu godinu iznova s bolom sluša o detaljima smrti svoga sina i svaki put prolazi istu agoniju. No, odgovor na pitanje “ko je ubio njegovo dijete” još nije dobio.

Prema mišljenju Muriza Memića, današnja svjedokinja nije govorila istinu.

– Znamo mi da je Amina Ruždić dobila naredbu od Dalide Burzić, znamo mi da Amina Ruždić je svjesno zastupala lažnu optužnicu. Amina Ruždić je jedna hulja koja mora sjediti na optuženičkoj klupi. Više puta na Kantonalnom sudu je pokušala da nas izbaci iz sudnice, mene je nazivala “javnost”. Ja sam oštećeni kojem je ubijeno dijete. Ja sam trebao sjediti pored nje. Ali, ta hulja, Sead Kreštalica, Meris Ćato zastupali su lažnu optužnicu. Dvije kantonalne presude, presuda Vrhovnog suda, ali oni i dalje istrajavaju na ovome. Amina Ruždić danas je lagala, i ona treba biti svjesna i Meris Ćato je lagao i dosta toga prešutio, pa se sada vodi istraga protiv njega. Ja do kraja svoga života ću istrajavati na tome da bude optužena i Amina Ruždić, da bude procesuirana, jer ovako ne može. Sedam godina zbog ovakvih hulja iz Kantonalnog tužilaštva ja se povlačim po sudovima iako je svakome jasno koliko je ubica blizu ovdje i ja se moram susretati s ubicama i gledati ih u oči, iako se sve zna. Vidite šta je sistem spreman uraditi od jedne porodice da nas ubijaju psihički. Znali su na početku i Dalida Burzić u šta se upušta, ali vjerovatno nije znala možemo li ovo izdržati Ifet i ja. I evo pokazali smo da možemo i da nikada nećemo odustati zbog drugih građana. Ja ne znam hoće li iko imati snage da ovo izdrži. Vidite ponašanje advokata u sudnici, osumnjičeni se smiju, ali navikao sam na to i mogu ja još više podnijeti nego što oni misle, kazao je Memić.

Muriz Memić je pojasnio i šta je danas u sudnici rekao svjedokinji Amini Ruždić zbog čega ga je opomenuo predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić.

– Morao sam reagovati. Nisam mogao izdržati, čak sam očekivao da me odstrani iz sudnice, ali rekao sam Amini Ruždić da je sram bilo i da se zbog nje lično povlačim po sudovima sedam godina. Jer znala je ona na kantonalnom sudu u šta se upustila. Lagala je tamo, lagala je i danas ovdje, i ovim huljama mora doći kraj. Ja ih zovem hulje, jer su takvi, jer su trebali zastupati mene, a ne da pomažu ubicama da su nedodirljivi. Kantonalno tužilaštvo je štitilo ubice kroz ovo sve. Ali ja im kažem, doći će kraj, saznat će se ko je ubica. Ali, prvo da odgovara Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Amina Ruždić i ostali, kazao je Memić.