Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u subotu protesti

Muriz Memić: Želim istinu i pravdu za svoje dijete, ali i za svu drugu djecu

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz Memic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ovaj trenutak je prijelomni, jer iako je sve već dokazano mi smo sada u fazi da li ćemo ići dalje ili će ovo sve stati. Jer ogroman je napad politike, visoka se politika uključila u ovo i pokušavaju na svaki način da nas zaustave. Ima li iko da ne bi ovo uradio za svoje dijete?

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, već pet i po godina sa svojom porodicom traga za istinom o smrti svoga djeteta. Javna borba ovog čovjeka koji je svaki svoj korak u pokušaju da dođe do istine podijelio s javnošću, a isto tako i svaku prepreku i opstrukciju na putu istine i pravde, jasno je pokazala da građani ove zemlje ne mogu vjerovati pojedincima u pravosudnom i policijskom sistemu naše zemlje i da je upitno na koji način se rješavaju određeni predmeti naročito pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu.

Razgovarala: S. DEGIRMENDŽIĆ

Velika je podrška koju je porodica Memić dobila proteklih godina, a mnogi javni djelatnici iz kulturnog, društvenog i vjerskog života BiH, kao i iz akademske zajednice javno su poručili da će doći na proteste 11. septembra u Sarajevu, koji će biti održani pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida! Budi na strani istine i pravde”.

U razgovoru za Fokus Muriz Memić uoči najavljenih protesta izražava nadu da će im se odazvati što veći broj građana, a njegov optimizam zasnovan je i na podršci koju je dobio u velikom broju gradova koje je ovih dana obišao i gdje je građane u direktnim kontaktima još jednom upoznao sa detaljima u vezi smrti njegovog sina, ali i ciljevima svoje borbe, koja je odavno izašla iz okvira ličnog i prerasla u borbu za pravedniju Bosnu i Hercegovinu u kojoj će zakoni i pravila važiti za sve podjednako, a pravda biti dostižna svima.

Podršku je dobio u Tuzli, Bihaću, Gračanici, Mostaru, Cazinu, Tešnju, Travniku, Ilijašu, Živinicama, Zenici, Goraždu, Bugojnu, Jajcu ….

– Na korak da obiđem veći dio BiH i razgovaram sa građanima odlučio sam se nakon presude Vrhovnog suda FBiH. Još jednom sam ponovio građanima da ovo nije film, da je ovo istina. Naišao sam na dobar odziv građana i zahvalan sam im i na razumijevanju i na podršci. Ovaj trenutak je prijelomni, jer iako je sve već dokazano mi smo sada u fazi da li ćemo ići dalje ili će ovo sve stati. Jer ogroman je napad politike, visoka se politika uključila u ovo i pokušavaju na svaki način da nas zaustave. Ali, mi im to nećemo dozvoliti i mislim da su građani svjesniji nego ikada koliko je važno dići svoj glas za istinu protiv laži i nepravde. A, mi samo želimo da oni koji su dobili pozicije u policiji, pravosuđu i drugim institucijama rade svoj posao kako treba i da ne samo u Dženanovom slučaju, nego i u slučaju ubijenih sarajevskih policajaca, u slučaju Davida Dragičevića, u slučaju Kapidžić koji je spomenut i na Skupštini Kantona Sarajevo i u slučaju Vedrana Puljića i mnogih drugih, provedu istinsku istragu i proces i kažu ko su krivci i odgovorni. Zašto to nekome smeta da se otkriju krivci? Ja želim istinu i pravdu za svoje dijete, ali i za svu drugu djecu i ljude i želim da živim u boljem i pravednijem sistemu. I protesti su jedan od načina moje borbe i da li se oni koji se tome protive ne bi borili za svoje dijete? I uvijek ću to raditi svim zakonitim i dozvoljenim i legalnim sredstvima – naglašava Muriz Memić.

 

Na 20. po redu protestima koje organizira porodica Memić prvi put trebali bi organizirano doći i građani iz svih krajeva BiH. Za sada je organizirano oko desetak autobusa za koje su troškove prijevoza porodici Memić ponudili brojni građani iz svih dijelova BiH, ali i iz dijaspore. Imena onih koji su bili saglasni da se obznani njihovo učešće u pomoći porodici Memić u potrazi za istinom i pravdom objavljena su i na stranici „Pravda za Dženana Memića“.

Muriz Memić kaže da je svima beskrajno zahvalan i da porodici znači i svaka riječ podrške u njihovoj borbi. Zbog činjenice da je evidentno da su na njega i njegovu porodicu krenuli orkestrirani napadi i pritisci otkako je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, a kasnije je i potvrdio Sud BiH, protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise Mutap-Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića za organizovani kriminal i protuzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, a sve u vezi sa smrću njegovog sina, Muriz Memić ističe da je poražavajuće ko daje podršku takozvanim “internet ratnicima” koji se ne libe “pretresati kosti” njegovog mrtvog djeteta.

– Nemam se ja kad baviti s tim pojedincima kojima ni ime ne želim spomenuti. Ali, zastrašujuće je da ti takozvani “internet jurišnici” meni bilo šta spočitavaju i spominju moje mrtvo dijete i kosti moga djeteta, a da im neko daje podršku i naziva ih gazijom. Pa oni tako ponižavaju naše istinske gazije nazivajući tako neke maloumnike i osobe koje nisu ništa učinile za ovu zemlju. Znam za što se borim i od te borbe za istinom i pravdom neću odustati, bez obzira na sve napade i pritiske – poručuje Muriz Memić.

Dalje, on navodi da će na protestima u Sarajevu 11. septembra s početkom u 13 sati, biti iznešeni konkretni zahtjevi.

– Za početak ćemo tražiti trenutnu ostavku Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Kantona Sarajevo. I Skupština KS je poslala zahtjev prema VSTV-u, a mi ćemo istrajati na tom zahtjevu. Neka to bude početak, a imat ćemo i drugih zahtjeva, jer dok god ovi ljudi rade u pravosuđu ništa nismo učinili, oni moraju za početak biti suspendovani, svi ovi iz krivične prijave. Dalida Burzić, Vlado Mišković, Tihomir Jurko, Sead Kreštalica mora biti uhapšen, Dalida Burzić mora biti uhapšena. Sabina Sarajlija ne može ovo više raditi. U MUP-u KS, Džafer Hrvat čovjek koji mora biti uhapšen, počinio je krivično djelo, a čovjek je predsjednik komisije za prijem novih članova. Svi su vidjeli sramno i ušminkano obraćanje Sabine Sarajlije na Skupštini KS. Konkretni predmeti Dženan Memić, ubistvo dva policajca, imaju i predmet Salčin koji nikad nije završen, imaju Kapidžić, evo sinoć je i to spomenuto. Sve to zna Sabina Sarajlija, ali ona je član organizovane grupe, ona ne smije ovo dovesti do kraja. Evo ne spominjem zbog Dženana, najveća sramota je ubistvo dva sarajevska policajca. Evo Dženan je moj problem, ali ubistvo dva sarajevska policajca na zadatku ubijena i da se ona onako ponaša, da to hoće da kaže u dvije rečenice. Mi hoćemo da pravosuđe konačno počne raditi svoj posao kako treba, a s ovim ljudima to nije moguće – kaže Memić.

Govoreći o mogućnosti da se očekivana istraga o ubistvu Dženana Memića prebaci na kantonalni nivo, Muriz Memić kaže da on na to ne pristaje.

– Evo ja ću poručiti Sabini Sarajliji da nema šanse. Ona to ne može raditi i svim pravnim i dozvoljenim sredstvima ću se boriti da do toga ne dođe. Devet tužilaca je u krivičnoj prijavi, ona je i sinoć obmanula javnost, kada je govorila o dostavljanju dokumentacije. Jeste Tužilaštvo BiH zatražilo dokumentaciju, ali zatražilo je sakrivenu dokumentaciju, sinoć smo o tome pričali. Znači dokument, službena zabilješka u kojoj otac Alise Mutap poziva Sanelu Hasanbegović, kaže prepoznala je jednog od napadača. Sakrili su dokument, nije bilo istrage. Znači taj slučaj je mogao biti riješen taj dan, ko je taj što ga je Alisa prepoznala? Dalida Burzić je to sakrila, Sabina Sarajlja nastavila. Najveća podvala Sabine Sarajlije, znači lažni nalaz koji su izmislili u Novom Sadu, neki vještak Bodalo koji nije angažovan od suda koji ni od koga nije angažovan, ona je to pokušala progurati preko Federalnog tužilaštva . Zamislite dokle ide ta mafija, da ne odustaju. Imala je priliku da se izvadi , ona je samo tonula dublje – kaže Memić.

Muriz Memić energično odbacuje optužbe da u njegovoj borbi ima bilo kakvog političkog utjecaja, u smislu da on kroz svoje zahtjeve i aktivnosti protežira bilo koju političku stranku.

– U mojoj borbi nema politike, ovo nije politika, ali ovo sve što se dešavalo u prikrivanju istine jeste uradila politika. Nemam namjeru baviti se politikom nikada. Bio sam vozač i vozač ću ostati. Ovo što se meni dešava jeste uradila politika SDA. Ja stojim iza ovih riječi. Nikada se nisu oglasili, nikada nisu spomenuli ovaj slučaj. Taj nesretni Bakir Izetbegović me je i primio, ni pokušao nije ništa uraditi. Samo mu je bio cilj da ja izgovorim ime ubice. Ne mogu mi spočitavati ništa. Oni vješto pokušavaju zapakovati ali neće im ta priča proći, jer znamo sve i svima je jasno o čemu se ovdje radi. Ja sam javno pozvao sve političke stranke da dođu na proteste, ne kao političari, nego kao ljudi. Mnogi su mi i do sada dali tu ljudsku podršku, rekli da podržavaju moju borbu, ali ne mogu se eksponirati jer će im SDA spočitati da je ovo politički, a nije. Ništa ja od njih niti imam, niti tražim, ni oni od mene. Mene zanimaju istina i pravda. Ima li iko da ne bi ovo uradio za svoje dijete? Ponavljam, jedino SDA bježi od ovog slučaja i o njemu se ne oglašava. Evo ja ću nabrojati ljude i vidjet ćete da je to SDA. idemo od direktorice KCUS-a, ona je SDA, Erna Suljić, njena zamjenica SDA, vještak koji je radio saobraćajno vještačenje Ševal Kovačević SDA, Vahid Ćosić, bivši komesar MUP-a, SDA, Mevludin Halilović SDA, …Znači sve ide prema SDA, ne mogu se oprati od toga nikako – ističe Memić.

Muriz Memić ističe i da je u njegovom slučaju Tužilaštvo BiH uradilo sve što je obećalo i da zbog toga imaju njegovu podršku.

– Gordana Tadić je sve što mi je obećala i uradila. Otvorila istragu, podigla optužnicu, optužnica potvrđena, dokazi su jaki, mogao je biti neko drugi umjesto Gordane Tadić. Jasno je zašto zbog ovog slučaja nekima smeta Gordana Tadić. Bili su i drugi slučajevi pred Tužilaštvom BiH, prije Tadić, niko ih nije spominjao, dok nije krenulo ovo. Hapšenje i podizanje optužnice. I da dođe do njene smjene, tužiocima koji rade na ovom predmetu treba podrška i mi im je bezrezervno dajemo, jer znamo šta smo preživjeli da dođe do suđenja u ovom slučaju. Pritisci su ogromni i snažni, ali mi nećemo posustati. Zato, pozivam sve građane da dođu na proteste. Vrijedi se boriti. Mi smo na putu istine i pravde, jeste teško, mora se biti uporan, ali ja se borim i za sve druge. Ja mislim da ipak sve nije bilo uzalud, samo treba nastaviti dalje – poručuje Muriz Memić.