Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Murphy se poklonio u Potočarima: SAD stoje uz žrtve genocida danas i zauvijek

Foto: Hazim Aljović/FENA

On će se kasnije priključiti učesnicima Marša mira kako bi podržao preživjele i porodice žrtava, njihovu hrabrost i pomogao njihova nastojanja da dođu do smiraja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH (SAD) Michael Murphy danas je u Srebrenici istaknuo kako mu je pripala tužna čast i privilegija da uime SAD-a oda počast žrtvama genocida u Srebrenici.

-Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se desilo ovdje i da ukazujemo čast žrtvama u vrijeme kada se dešava poricanje genocida i kada je ono sve češće i u sve ružnijim oblicima. SAD danas stoje uz žrtve i njihove porodice i ukazujemo im počast danas i zauvijek – izjavio je ambasador Murphy.

Foto: Hazim Aljović/FENA

On će se kasnije priključiti učesnicima Marša mira kako bi podržao preživjele i porodice žrtava, njihovu hrabrost i pomogao njihova nastojanja da dođu do smiraja.

-Poruka ide svim političarima u BiH i globalno, a to je da svi moramo priznati i prihvatiti istinu o onome što se dogodilo na području Srebrenice, moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih – poručio je.

Dodao je da su SAD ponosne što su bile kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici i što su za nju glasale.

Foto: Hazim Aljović/FENA

-Smatram da je naša obaveza da međunarodna zajednica jasno i glasno kaže šta se ovdje dogodilo i da se održava kultura sjećanja – zaključio je ambasador.