BiH

Član kriznog štaba

Musa: Situacija u Sarajevu je alarmantna

09/03/2021

Dobra je vijest da ne izaziva složenije oblike i vrlo je važno što je AstraZenecino cjepivo vrlo visoko učinkovito protiv ovog soja

Gost Dnevnika 2 Federalne televizije bio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa.

Kaže da je iz Srbije stiglo 5.000 vakcina i da se u drugoj isporuci očekuje još 5.000.

“Za to je data garancija od strane Vlade Srbije koja je proslijeđena putem Ministarstva civilnih poslova. Za ova pandemijska cjepiva je karakteristično da imaju kratak rok od 6 mjeseci. Konkretno ovo cjepivo je u desetom mjesecu stavljeno u bočice i od tada mu se računa šest mjeseci. Vi cjepivo zapravo dobijete sa 2-3 mjeseca roka. To je izuzetno kratak rok. Ja bih zdravstvenim radnicima preporučio da se opredijele za ovu vakcinaciju. Kada je riječ o cjepivu AstraZeneca, imunitet traje minimalno 3 mjeseci i istraživanja pokazuju da što je duži period između dvje doze ona je učinkovitija. Preporuke su da revakcinacija ide nakon 2-3 mjeseca.”

Za novi britanski soj ističe da smo u fazi kada je on dominantan.

“Imamo ga najviše u Sarajevu, ali i širom FBiH. Karakteristično je brže širenje. Dobra je vijest da ne izaziva složenije oblike i vrlo je važno što je AstraZenecino cjepivo vrlo visoko učinkovito protiv ovog soja.”

Musa smatra da je situacija u Sarajevu jako alarmanta.

“Bez širokih mjera situacija se neće moći staviti pod kontrolu.”

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.