BiH

kantonalna bolnica zenica

Muškarac iz Tešnja zaražen koronavirusom smješten u izolatorij

17/03/2020

Radi se o muškoj osobi, rođenoj 1971. godine, koja je 5. marta došla iz Italije

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona, uprkos tome što je jučer u Tešnju otkriven četvrti slučaj zaraze u tom kantonu, ocjenjuje da je stanje zadovoljavajuće – izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

Kako je naveo, radi se o muškoj osobi, rođenoj 1971. godine, koja je 5. marta došla iz Italije.

-On je na za to predviđen način kontaktirao zadravstveni sistem općine Tešanj, a kada su se pojavili simptomi i testiran je. Test je bio pozitivan – kazao je Jupić, koji je napomenio da je do sada u tom kantonu testirano osam osoba, od kojih su četiri bile pozitivne na test koronavirusa.

Jupić ističe da evidentiranje osoba koje su u samoizolaciji nije samo problem ZDK-a, gdje ima više od 800 osoba, nego i puno širi problem.

-Prvootkriveni slučaj imala je blaže respiratorne smetnje i na tome je i ostalo. Blaži simptomi su i kod osobe iz Tešnja. Mi još nismo došli u situaciju da imamo teške slučajeve, koje je nužno zbrinuti na respiratoru – naglasio je Jupić.

Navodi također da druge dvije osobe koje su prošle sedmice identifikovane u Zenici, nisu imale nikakve simptome bolesti, ali se i oni nalaze u izolatoriju KBZ-a.

Jupić je pozvao stanovništvo da se pridržava higijenskih uputa, a za osobe u samoizolaciji da se pridržavaju odluke.

-Prije dva-tri minuta javili su mi da je pacijent iz Tešnja već smješten u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) – kazao je načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a Ednan Drljević

Podsjeća da su sve mjere koje poduzima Krizni štab ZDK-a preventivne te da su i relativno ozbiljnije od trenutne situacije, a odao je i priznanje policiji koja je, kako je kazao, pokazala veliku energičnost u postupcima kontrole poštivanja odluka o samoizolaciji.

Osim osoba koje su se vratile iz inostranstva i kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, po protokolima u samoizolaciji su i njihovi članovi uže porodice.

-Osobe kod kojih je dokazana zaraza i koji su u izolatoriju, 15-i dan po dolasku bit će ponovo testirani. Nadamo se da ćemo nakon tog testiranja moći kazati da su izliječeni te da ćemo ih moći pustiti njihovim kućama – kazao je Drljević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.