Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Muslimani obilježavaju Lejletu-l-berat, noć kada se oslobađa od grijeha (FOTO)

30/04/2018

Muslimani u BiH, regiji i svijetu prigodnim programima večeras su obilježili jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu-l-berat, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna mevludska svečanost organizirana je u džamiji u Boljakovom Potoku nakon akšam-namaza, a prikladan program je organiziran i u Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Sarajevu.

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejlet-ul-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja od grijeha i noć odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Kada nastupi 15. noć ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.