Mustafine krave zbog buke od autoceste daju manje mlijeka

BiH

mustafa

Od izgradnje koridora Vc koji u BiH ulazi preko općine Odžak kod Gornjeg Svilaja, cijela BiH, a posebno općina Odžak očekuje mnogo, prije svega kao ekonomski impuls toj općini Posavskog kantona.

Međutim veliki projekt donio je i velike probleme jednom poljoprivredniku općine Odžak, Mustafi Hasandiću.

Mustafa je 2005. godine svu svoju inostranu zaradu uložio u farmu muznih krava koju je izgradio na njivi u predgrađu Odžaka. Sve se dobro razvijalo do 2014. godine kad je počela i izgradnja obilaznice uz njegov poljoprivredni objekt, piše Večernji list BiH.

Od prevelike buke, vibracije i prašine, tvrdi Hasandić, životinje su doživjele šok, a krave su, uz ostalo, prestale davati mlijeko ili sa značajno smanjenim količinama.

-Još kada je planirana gradnja ovom relacijom odmah sam ukazivao na moguće probleme smanjenja laktacije mlijeka. Krave su doista doživjele šok i došlo je do smanjenja mlijeka i pobačaja. Stalno sam ukazivao na taj problem, jer ovo nije teorija, već nešto od čega živi moja porodica. Kako su radovi intenzivirani i kamioni voze praktično non-stop, stanje je u farmi postalo katastrofalno i stvarno ne znam što raditi. Preostalo mi je još samo zvati medije i obavijestiti pravosudne institucije, kaže Hasandić.

Sabrija Hasandić tvrdi da česti prolazci teških kamiona imaju za posljedicu i na objekt. Mustafa je poduzeo sve da spasi farmu i dobije obeštećenje.

Stanje se poboljšalo kad su radovi prestali 2015. godine, ali prije dva mjeseca, kad su se radovi aktivirali, kaže Mustafa, vratili su se i stari problemi. Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković je kaže, upoznat sam s problemom navedene farme.

-Istine radi trebam reći da je problem nastao prije preuzimanja mog madata, međutim to me ne oslobađa odgovornosti kako problem riješiti, tako da će općina pomoći, i ja kao načelnik da se što prije pronađe odgovarajuće rješenje. Koliko sam informisan cijeli je postupak i na sudu pa ne bih komentarisao detalje dok proces traje. U svakom slučaju, poduzeo sam već neke korake nakon razgovora s Hasandićem, kontaktirao predstavnike JP Autoceste Federacije BiH koji su izrazili dobru volju da riješe taj problem i izgrade zvučni zid tzv. bukobran koji bi farmu i stoku zaštitio od pretjerane buke, kazao je načelnik Ivanković.