Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Mutap i ostali: Presuda 21. jula za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića

alisa mutap
Foto: BIRN/ Arhiva

Odbrane su u završoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organizovanju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je, nakon okončanja iznošenja završnih riječi na ponovljenom suđenju, zakazalo za 21. juli izricanje presude optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine.

Odbrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić (ranije Mutap) zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da Državno tužilaštvo nije van svake razumne sumnje uspjelo dokazati odgovornost optuženih za djela koja im se stavljaju na teret, piše Detektor.ba.

Odbrane su u završoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organizovanju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Kisić: Proceduralni nedostaci

“Tužilaštvo nije dokazalo, niti navelo u optužnici kako je došlo do stradanja mladića. Imamo pomoć nepoznatom učinitelju, nakon učinjenog nepoznatog krivičnog djela, to je nedopustivo”, navela je braniteljica Nina Kisić.

Ona se osvrnula na proceduralne nedostatke, uzajamnu protivrječnost dokaza, kao i netačne tvrdnje koje su tužioci iznijeli u završnoj riječi. Među primjerima je navela da je Alisa Ramić prvo imala status oštećene, potom svjedoka, a sada optužene, te da je Tužilaštvo njene iskaze date u svojstvu svjedoka koristilo u procesu protiv nje.

“Još samo nije bila tužitelj, a njoj se na teret stavljaju izjave koje je dala kao svjedok, iako je zaštićena od samooptuženja”, kazala je Kisić, te dodala kako Odbranama od početka nije omogućen uvid u kompletan tužilački spis.

Odbrane su navele kako je cijelo suđenje kontaminirano značajnom medijskom kampanjom, u kojoj su svi optuženi bili izloženi javnom pritisku.

“Nije teka dokaz”

Kisić je rekla da je Mutap bilježio informacije o slučaju i da je o svim saznanjima obavještavao policiju.

“Nije teka dokaz organizovanja kriminalne grupe. Tužitelji nisu ponudili dokaze ko je autor dnevnika, niti kada je on nastao”, istakla je braniteljica.

Branilac Goran Dragović kazao je da nije jasno kada je, po Tužilaštvu, Ramić davala lažni iskaz s obzirom da je u tri navrata saslušavana. On je podsjetio da je Ramić u tim iskazima govorila da nije sigurna šta se dogodilo i da je ostavila mogućnost da ih je udario auto, kao i da ih je neko napao.

Dragović se osvrnuo i na nalaze vještaka koji su potvrdili da je Ramić imala kontuzije na glavi i potres mozga te da su dozvolili mogućnost da je kratkotrajno izgubila sjećanje.

Za prikrivanje dokaza, s Mutapom i Ramić sudi se bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Završnu riječ na ročištu iznijela je i Alisa Ramić, koja je rekla da je proživjela pakao.

“Nemoguće je šutjeti osam godina. Prvo su mi zatvorili oca, a onda bez optužnice i mene uhapsili u šestom mjesecu trudnoće, s dijagnozom epilepsije. Taj trenutak nemoći kada nemate šta da ispričate, a tjeraju vas, nikome ne mogu opisati”, kazala je Ramić.

Fingiranje dokaza

Dupovčev branilac Ermin Gačanović također je zatražio oslobađajuću presudu navodeći kako Državno tužilaštvo nije dokazalo da je Hasan Dupovac radio protivno zakonu.

“Optužba je zasnovana na neistinama i Tužilaštvo se nije ni potrudilo da izvrši provjere, jer nije Hasan okvalifikovao djelo kao ‘saobraćajna nesreća’”, rekao je Gačanović.

Odbrana je navela da Tužilaštvo nije dokazalo ni da je optuženi Dupovac nudio i dao novac bilo kome, niti da je bez znanja tužitelja i naredbe Suda izuzimao videosnimke sa objekata u Aleji.

Optuženi Dupovac je u svojoj završnoj riječi naveo kako je dokazao da je radio u skladu s procedurama policijske službe.

“Sud će uvidom u sve dokaze tačno utvrditi ko se ovdje bavio fingiranjem dokaza”, rekao je Dupovac.

Izricanje presude 21. jula

Oslobađajuću presudu zatražila je i Odbrana Muamera Ožegovića, tvrdeći da Optužba nije dokazala da je optuženi svjesno i s namjerom obrisao sporne snimke videonadzora iz hotela “Crystal”.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Staniša Gluhajić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, konstatovao je nakon iznošenja završnih riječi da je glavni pretres završen, te izricanje presude zakazao za 21. juli.