Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze

Muzurović: Ulje kanabisa može zaustaviti bol, ali ne može izliječiti bolest

gordan muzurovic – n1 – screenshot

“Prema mojim saznanjima, ima jedan element koji se zove THC, koji je psihoakivna supstanca i narkotik. Ona pomaže tako što će u promijeni svijesti poput analgetika zaustaviti bol, a da li će zaliječiti multiplu sklerozu… Onaj koji je bude izliječio, dobit će Nobelovu nagradu”

Hapšenja zbog nelegalne trgovine kanabisovim uljem, ponovo su aktuelizovala pitanje potrebe legalizacije korištenja kanabisa u medicinske svrhe. Gosti “Novog dana” na N1 su bili Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze u KS i Bilsena Šahman, farmaceutkinja i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze u KS pojasnio je da se radi o bolesti koja je autoimunološkog karaktera, gdje je nepoznata trilogija i nema krajnjeg lijeka za nju, te poručio da bi se pacijenti uvijek odlučili za etabliranu terapiju.

“U tom međuprostoru ostaje pogodan za manipulaciju. Na internetu ima mnogo kvazi rješenja kad je ova bolest u pitanju. Mi bi se uvijek opredijelili za zvaničnu farmaciju i medicinu i terapiju koja je etablirana. I dan danas, prije liječenja ove bolesti, mi imamo upotrebu kanabisa koja se koristi u palijativnoj njezi. Kad čovjek više nema izbora, kad je izgubio sve… U takvom stanju dolazimo u situaciju da je uredu pomoći čovjeku. Mi se ipak borimo da ne dođemo do toga”, naveo je, dodajući:

“Prema mojim saznanjima, ima jedan element koji se zove THC, koji je psihoakivna supstanca i narkotik. Ona pomaže tako što će u promijeni svijesti poput analgetika zaustaviti bol, a da li će zaliječiti multiplu sklerozu… Onaj koji je bude izliječio, dobit će Nobelovu nagradu”.

Šahman se složila da kanabis ne liječi multiplu, ali on je tu da smanji bol, grčeve, napetost.

“Kod multiple je obično da opusti mišiće. Kod epileptičnih napada je da smanji broj tih epileptičnih napada, te smanji grčenje. Koristi se i u očnoj medicini i kao antidepresiv. Sve vrijeme se mi borimo da maknemo farmaceute sa ulice, da mi uzmemo, jer to se izrađuje vrlo jednostavno, čim ga rade ovako po ulicama. I ne mogu svi pacijenti istu koncentraciju uzimati”, naglasila je ona.

Prije nekoliko dana provedena je opsežna policijska akcija kodnog naziva “Meta” na području Sarajeva i Visokog i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Odavanje službene tajne”, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “Nadriliječništvo”. Brojni pretresi i hapšenja zbog nadriliječništva.

Uhapšeno je ukupno devet osoba, za jednom se još traga. Neki od osumnjičenih u BiH uvozili su i prodavali ulje kanabisa, koje još nije dobilo odobrenje za uporabu.