Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MVP poslao pritužbu RAK-u zbog RTRS-ove emisije “Revizija”

crnadak

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas Pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) u vezi s programom Radio televizije Republike Srpske (RTRS) pod nazivom “Revizija”, odnosno na epizode koje su emitirane 7. i 14. novembra i koje su se bavile radom MVP i ministrom Igorom Crnadkom.

Pritužba se odnosi na kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, sa zahtjevom da se RTRS-u izreknu odgovarajuće sankcije u skladu sa Zakonom o komunikacijama.

Ova pritužba odnosi se i na kršenje Kodeksa u smislu nametanja mišljenja gledaocima, neosiguravanja prepoznatljivosti komentara, odnosno ličnog mišljenja urednika i voditelja, i vijesti, čime je direktno prekršen i Zakon o RTRS-u, rečeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

U pritužbi je navedeno da je RTRS u ovom slučaju prekršila odredbe Kodeksa, s obzirom da nisu poštovani profesionalni i općeprihvaćeni vrijednosni i etički standardi, nego je došlo do iznošenja jednostranih stavova i manipuliranja dostupnim činjenicama, s očiglednom namjerom nanošenja štete ugledu institucije i pojedinca, MVP-a i ministra Crnatka.

Navedeno je također i da je RTRS odgovorna i za kršenje odredaba Kodeksa, kojim je pružalac medijske usluge odgovoran za profesionalne aktivnosti koje preduzimaju njegovi zaposleni, u konkretnom slučaju autori programa “Revizija”.

Kodeks je prekršen i propuštanjem da se blagovremeno isprave krupne materijalne greške uočene u prvoj epizodi emisije, i pored činjenice da je MVP u međuvremenu dostavilo tačno tumačenje podataka u emisiji, te iznošenjem netačnih informacija u drugoj epizodi programa “Revizija”.

Pritužbe na emisiju Revizija

Nepoštovanje principa pravičnosti, nepristrasnosti i izbalansiranosti prilikom emitiranja informativno-političkog programa također je u suprotnosti je Kodeksom, kao i prenošenjem informacija na vrlo pristrasan način kroz iznošenje ličnog stava, s ciljem nametanja mišljenja gledaocu o MVP-u i ministru Crnatku.

– Izbor sagovornika u obje emisije je u direktnoj funkciji kršenja Kodeksa, s obzirom da su govornici bili osobe koje su imale priliku i u ranijim programima RTRS-a iznijeti iste stavove, te su od ranije poznate stavove ponovili u široj verziji – pojašnjeno je u saopćenju

Pored toga, RTRS nije zatražila komentar nezavisnih stručnjaka, niti predstavnika MVP-a, niti ministra Crnatka, te je izostalo iznošenje suprotstavljenih stavova, čime su također prekršene odredbe Kodeksa.

U saopćenju tvrde da MVP nije bilo informirano o pripremi programa “Revizija”, niti je bio upoznat sa sadržajem koji će biti iznijet i koji nosi negativnu konotaciju i prema instituciji i prema ministru, te se nije moglo izjasniti, tj. dati svoj komentar na iznesene stavove, kao što je predviđa Kodeks.

Prema navodima Pritužbe, u obje emisije prekršene su i odredbe koje jasno kažu da komentar mora biti jasno odvojen od vijesti, a u obje emisije programa činjenice i “navodne činjenice” prepliću se s komentarima na veoma manipulativan i sugestivan način, s ciljem narušavanja ugleda i dostojanstva MVP i ministra Crnatka.

Propuštanjem da objavi reakciju MVP-a na sadržaj emitiran u prvoj epizodi, RTRS je u tom smislu prekršio odredbu Kodeksa, kojom je garantirano pravo na odgovor, zaključeno je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.