Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Video konferencija u New Yorku

MVPBiH potvrdilo: Dodik, Izetbegović i Čović pozvani na skup o Dejtonskom sporazumu kao predsjednici stranaka

covic izetbegovic dodik maske

Iz informacije koju smo primili, kao izvještači u ime Bosne i Hercegovine, su pozvani i najavljeni u svojstvu predsjednika političkih stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ), naveli su za Fokus iz MVP-a BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je Fokus jutros objavio da će povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u zgradi Ujedinjenih nacija u New Yorku, Ruska Federacija 24. novembra organizirati video konferenciju na koju su pozvani Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, te Bakir Izetbegović i Dragan Čović, članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali ne kao državni zvaničnici, nego kao predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a i kako je naveo organizator “kao predstavnici konstitutivnih naroda”, na naš upit o tome jesu li u Ministarstvu vanjskih poslova BiH obaviještene o tome, iz tog ministarstva su odgovorili :

-Ministarstvo vanjskih poslova BiH je putem Stalne misije BiH pri UN u New Yorku obaviješteno o prijemu Concept note o skupu koji 24.11.2020. godine, povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, organizira Ruska Federacija u zgradi Ujedinjenih naroda. Inače, predloženi format sastanka je tzv. Arria-Formula Meeting, koji je u principu neformalna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na koju organizator može pozvati i pojedine članice u zavisnosti od teme, što su u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija te pet novih nestalnih članica koje će preuzeti mandat u narednoj godini. Iz informacije koju smo primili, kao izvještači ispred Bosne i Hercegovine, su pozvani i najavljeni u svojstvu predsjednika političkih stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ)- naveli su za Fokus iz MVP-a BiH.

Podsjećamo u dokumentu kojeg smo ranije objavili, jasno je naznačeno da su Dodik, Izetbegović i Čović pozvani kao predstavnici “konstitutivnih naroda” u BiH.

Dalje, iz MVP-a BiH su potvrdili da nisu bili ni na koji način uključeni u organizaciju u vezi sa skupom u New Yorku, te su naveli da će mu prisustvovati i ambasador BiH pri Misiji u UN-u Sven Alkalaj.

-Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije bilo uključeno u organizaciju najavljenog skupa te ne posjeduje infomacije o načinu upućivanja pozivnih pisama na navedene adrese političkih lidera. Shodno tome, molimo da za vaše pitanje oko eventualnog poziva i učešća druga dva člana Predsjedništva BiH konsultujete Generalni sekretarijat Predsjedništva BiH ili kabinete uvaženih članova. Također vas obavještavamo da će predmetnom sastanku u ime BiH, prisustvovati ambasador BiH pri Misije u UN-u Sven Alkalaj-kažu u MVP-a BiH za Fokus.

Podsjećamo, ranije smo upit o tome da li će se odazvati pozivu Ruske Federacije da učestvuju na skupu na kojem bi predstavljali “konstitutivne narode”, a ne i sve građane i državu BiH uputili i Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću, ali odgovore nismo dobili.

Nismo dobili ni odgovore na ova pitanja upućena Ambasadi Ruske Federacije u BiH, kao ni ona upućena Predsjedništvu BiH u vezi s tim da li su članovi kolektivnog šefa države Šefik Džaferović i Željko Komšić upoznati o održavanju ovog skupa.

Inače, iz dokumenta u vezi s ovim skupom koji je objavio Fokus vidljivo je da su Dodik i Čović potvrdili učešće, dok se Izetbegović još nije bio izjasnio, a nije poznato da li je to u međuvremenu učinio.

Poziv Ruske Federacije bh. zvaničnicima koji zauzimaju najviše pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH da učestvuju na jednom skupu kao predstavnici naroda, a ne svih građana i države, drugi je u posljednjih nekoliko mjeseci.

Nedavno je to učinio Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske koji je u zvaničnu posjetu Zagrebu pozvao Milorada Dodika, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva koji je u tom trenutku bio član kolektivnog šefa države, no Milanović je kazao da ga je pozvao kao “predstavnika srpskog naroda”.

Takav stav je izazvao oštre reakcije u BiH, no sada se ponavlja slična situacija u kojoj su izostale bilo kakve reakcije.

Faksimil dokumenta u kojem je sažet program okruglog stola u Njujorku: Rusija organizira skup