Na 28. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu više od 200 izlagača

BiH

sajam knjige

Oko 200 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja uzet će učešće na 28. Međunarodnom sajmu knjige koji će se u Sarajevu održati od 20. do 25. aprila ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji sajam Kantonalno javno preduzeće “Skenderija” u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo bit će realizovan uz zemlju partnera, Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske.

Riječ je o sajmu u čijem središtu su autori i čitaoci zbog čega on, prema riječima organizatoria, predstavlja “istinski kulturni praznik” u glavnom gradu BiH.

Najavljujući sajam knjige, v.d. direktora Centra Skenderija Amer Kapo istakao je kako će u skorije vrijeme sajam, koji je sarajevski brend, biti prepoznat i u svijetu.

“Ova manifestacija je simbol grada i simbol Skenderije. To je brend koji je možda prepoznat u cijelom regionu, a nadam se da će biti i u svijetu. Ponosni smo što možemo da ovo organizujemo, trudit ćemo se da ovakvih sajmova bude i više. Pozivam sve građane da uzmu knjige koje mogu promijeniti život, a sigurno da ćemo pružiti najbolji doživaljaj. Sigurno da će u budućem vremenu doći do nivoa kada će cijeli svijet čuti za sajam”, naglasio je Kapo.

Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić d.o.o. podsjetio je kako je sajam doživio promjene od 2003. godine padom ledene dvorane čime je izgubljen sajamski prostor. On je nadopunjen dvoranom “Mirza Delibašić” koji je na 2.000 kvadratnih metara i ove godine u potpunosti popunjen.

Prema njegovim riječima, 60 posto izložbenog prostora pripada domaćim izlagačima dok ostatak čine strani izlagači svojim direktnim ili indirektnim učešćem.

Zemlja partner, Republika Turska, na sajmu će se pojaviti sa posebnim programom.

“Novina sajma je to što imamo zemlju partnera. Turska se ove godine pojavljuje sa nacionalnim štandom, posebnim programom i na prostoru od 200 kvadrata predstavit će svoje najznačajnije izdavače i autore. Imamo najavu da će doći preko 50 autora koji će prezentovati svoja djela ovdje”, rekao je Šahinpašić i dodao kako očekuje uspješnu sajamsku manifestaciju.

Preko 800 osnovnih i srednjih škola te biblioteka pozvano je da posjeti sajam, ističe Šahinpašić dodajući kako su potvrde o posjeti već došle iz Unsko-sanskog kantona, Tuzle, Travnika i drugih bh. gradova.

Šahinpašić je istakao da se prateća manifestacija sajma ove godine ogleda u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH gdje će svi posjetioci sajma moći besplatno pogledati i postavke u toj instituciji, čuvaru umjetničkih djela savremene umjetnosti.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH rekao je kako će svi zainteresovani imati priliku pogledati tri vrijedne i značajne umjetničke postavke.

“Cijenimo da je sajam knjige jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u državi i nismo htjeli biti izvan toga. S obzirom da će se organizovano dolaziti na sajam, mi smo odlučili da pozovemo sve da obiđu postavke u Umjetničku galeriju, ulaz će bit besplatan. Raduje nas da možemo biti dio ovakve manifestacije”, poručio je Krsmanović.

U okviru sajma posjetioci će moći kupiti knjige, a bit će dodijeljene nagrade u više kategorijama iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Također, bit će organizovane i dječije radionice.

Sajam će biti svečano otvoren u srijedu 20. aprila, u 18 sati u Domu mladih.