Na Aerodormu Sarajevo oduzeta roba vrijedna 35.000 KM

kontrola aerodrom

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Regionalnom centru Sarajevo, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su privremeno oduzeli raznu robu u ukupnoj vrijednosti od 35.000 KM.

Iz UIO pojašnjavaju da su službenici UIO, provodeći detaljnu kontrolu roba i putnika, koji su ulazili u carinsko područje BiH na Aerodromu Sarajevo, pronašli robu koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje.

kontrola aerodrom1

-Radilo se o raznoj tehničkoj robi veće vrijednosti, kao što je bespilotna letilica „Phantom“ (popularni dron), razni pametni telefoni, prijenosni računari, foto aparati, ručni satovi, kao i razna oprema za mobilne aparate. Pored pomenutog, službenici UIO su otkrili i aparate za usitnjavanje marihuane s njenim tragovima, kao i određenu količinu proizvoda za koje se sumnja da sadrži psihodelične supstance, te ih predali na nadležno postupanje službenicima Granične policije BiH, saopćeno je iz UIO.

Oduzimanje prethodno navedene robe je rezultat pojačanih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja roba na početku 2016. godine na graničnom prijelazu Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Prilikom provođenja ovih aktivnosti od posebne pomoći bila je specijalistička oprema, koju je ranije UIO donirala Vlada SAD-a kroz EXBS Program, kao što je stacionirani rendgen Smith-Heiman i setovi za pregled CT-30.