Let platila EU

Na Aerodrom Sarajevo sletio avion sa medicinskom opremom

medicinska oprema (1)

Dolazak aviona dočekali su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Medicinska oprema za borbu protiv COVID-19, koju je donirala kompanija Violeta, došla je večeras na sarejevski aerodrom letom iz Šangaja koji je platila Evropska unija.

Isporuka uključuje šest respiratora i 420.000 komada različite esencijalne opreme za medicinske radnike u BiH. Istim avionom dopremljena je i zaštitna oprema koju je Šangaj donirao Sarajevu.

Avion su dočekali šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je ovo je prvi put da se pojavila jedna bh. kompanija koja nabavlja opremu i planira da je podijeli po cijeloj BiH i tako bi trebali svi da se ponašamo.

– Vijeće ministara BiH na državnom nivou upravlja ovom krizom i mislim da ne bi trebalo biti problem ukoliko se pojavi neka kompanija koja je spremna izdvojiti nekoliko stotina hiljada KM za opremu da se plati let – kazao je Džaferović.

Evropska unija je do sada izdvojila sedam miliona eura za hitne medicinske potrebe za BiH u borbi protiv koronavirusa, saopćeno je ranije iz Delegacije EU u BiH.