BiH

Sarajevo

Na bazenu Otoka “Ronilački dan otvorenih vrata” za osobe sa invaliditetom

13/04/2019

Klub vodenih sportova“ SCUBA“ Sarajevo, Ronilački centar „Diving Pula“ i Olimpijski bazen Otoka  ovo rade kao „dan otvorenih vrata“

Manifestacija „Ronilački dan otvorenih vrata“, namjenjena osobama sa invaliditetom, održana je danas u Sarajevu, a sastojala se iz praktičnog dijela na Olimpijskom bazenu Otoka i predavanja.

Ronilački instruktori „Handicaped Scuba Association“ ronilačke asocijacije za obuku invalida u ronjenju, kroz teoretska predavanja i praktični rad u bazenu, predstavili su terapijsko djelovanje za invalidne osobe putem kursa ronjenja „HSA Dive Buddy“ namjenjenog upravo ovoj populaciji.

Instruktori podvodne fotografije po međunarodno priznatoj SSI (Scuba School International) ronilačkoj asocijaciji upoznali su prisutne o osnovama podvodne fotografije i videa, te predstavili kurs specijalnosti za već položene ronioce – SSI Foto/video.

Treći dio ovog terapeutskog programa za invalidne osobe, koji im omogućava fizičko i psihičko poboljšanje i aktivnosti je HALVICON program vježbi, koji uključuje i plivanje u bazenu.

Organizatori manifestacije su Klub vodenih sportova“ SCUBA“ Sarajevo, Ronilački centar „Diving Pula“, a suorganizator je Olimpijski bazen Otoka.

Predsjednik Kluba vodenih sportova“ SCUBA“ Sarajevo Adnan Drnda je kazao Feni da je na Olimpijskom bazenu Otoka bio praktični rad na vodi i pod vodom – plivanje i ronjenje, kao i praktični rad sa podvodnom fotografijom za invalidne osobe.

– Imali smo dvije grupe. Jedna su bili RVI, osobe s amputacijama, koji su danas pohađali praktični dio obuke iz podvodne fotografije i videa. Druga grupa su bili paraplegičari, gdje smo s njima radili vježbe plivanja i scuba ronjenja. Pripemali smo ih za buduće aktivnosti, odnosno za polaganje ronilačkih kurseva – naveo je Drnda.

Napomenuo je da je to bio praktični dio obuke nakon koje su uslijedila stručna predavanja.

Po njegovim riječima, ova tri partnera u projektu – Klub vodenih sportova“ SCUBA“ Sarajevo, Ronilački centar „Diving Pula“ i Olimpijski bazen Otoka  ovo rade kao „dan otvorenih vrata“.

– Cilj čitave manifestacije je promoviranje i prezentacija mogućnosti rehabilitacije i terapije invalidnih osoba, raznih vrsta invaliditeta kroz plivanje, ronjenje i podvodnu fotografiju – kazao je Drnda.

Dodao je da im je namjera da nakon ovog pilot projekta raspišu javni poziv svim osobama koje žele da se uključe u ovakav vid terapije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.