Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIOBiH

Na Bijači oduzeta građevinska oprema, u Šamcu ulja i maziva

granicna policija bih gpbih granica bijaca
Foto: Screenshot/ YouTube

Protiv učinioca nezakonitih radnji preduzete su zakonski propisane mjere

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) oduzeli su na graničnom prijelazu Bijača, na području Hercegovine, veću količinu građevinske opreme i alata, čija se vrijednost procjenjuje na 56.000 KM.

Detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine otkrivena je veća količina građevinske opreme i alata, koja nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UIO.

Protiv učinioca nezakonitih radnji preduzete su zakonski propisane mjere.

Aktivnosti na terenu provedene su u okviru Programa kontrole kontejnera u BiH, koji je finansiran od strane Svjetske carinske organizacije (WCO) i Kancelarije Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC).

Na području Posavine službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su u carinskoj ispostavi Šamac oduzeli ulja i maziva, prilikom pokušaja njihovog krijumčarenja u Bosnu i Hercegovinu.

Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u kojoj su se nalazila razna motorna ulja, maziva i aditivi, pored robe prijavljene za uvozno carinjenje, službenici UIO pronašli su i dio robe koji nije bio prikazan u uvoznoj dokumentaciji. Neprijavljena roba je bila sakrivena u središnjem dijelu tovarnog prostora okružena uredno prijavljenom robom.

Licu koje je počinilo prekršaj izdan je prekršajni nalog, a roba čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 9.736 KM privremo je oduzeta.

Prilikom pоduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za carine koristili su specijalizovanu opremu, donirana Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.