U proteklih deset godina

Na Bjelašnici pošumljeno 165 hektara površine

bjelasnica3 (1)

Prema ranijim planovima KJP “Sarajevo šume”, na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 miliona sadnica

Na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva “Trnovsko” u proteklih desetak godina zasađeno je više od 165 hektara (1.650.000 m2) površine.

Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume.

Zasadi su tako napravljeni na više lokaliteta Gornje Raitnice, Hojte-Presjenice, te Crne rijeke- Željeznice. Zasađene su kulture crnog i bjelog bora, smrče…

Prema ranijim planovima KJP “Sarajevo šume”, na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 miliona sadnica, a Kanton Sarajevo time će dobiti od osam do deset novih miliona kvadratnih metara šume.

Svijest o tome da smo ovaj planet “posudili od generacija koje dolaze”, ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu.

Zato su veoma bitna činjenica da se na olimpijskim planinama poput Bjelašnice, uprkos naglašene želje za razvojem turističkih i infrastrukturnih kapaciteta, kontinuirano vodi računa i o obnovi šumskog fonda i očuvanju prirode.

Kako je iz Press Centra za promociju olimpijskih planina saopćeno, spomenuti primjer djelovanja lokalnih vlasti i kantonalnih preduzeća treba pozdraviti, kao pretpostavku da se ovakve aktivnosti na olimpijskim planinama dodatno intenziviraju u budućnosti.