fhmz I bihamk

Na Bjelašnici više od metar snijega, na putevima poledice

bjelasnica skijanje (1)

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja

U Bosni i Hercegovini preovladava pretežno vedro vrijeme.

Temperature zraka u sedam sati iznosile su Bjelašnica -13, Bugojno -8, Livno -7, Zenica -6, Sarajevo -5, Sanski Most -4, Mostar i Tuzla 0, Bihać 1, Gradačac 3 i Neum 4 stepena Celzijusa.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu i sjeveru zemlje do 12 stepeni Celzijusa.

Visina snijega na Bjelašnici iznosi 111 centimetara.

Snijega ima i u Sarajevu gdje je visina 9, te u Bugojnu gdje su registrovana 2 centimetra snijega.

Upozorenje iz BIHAMK-a

Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa se vozači pozivaju na oprezniju vožnju. Poseban oprez savjetuje se u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javlja Anadolu Agency (AA).

Skreće se pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se putevi Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.