Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Na današnji dan ponovo “izronio” Stari most

stari most
11.06.2018., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ljeto u Mostaru. Grad pun turista. Stari most Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U julu 2005. na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most na Neretvi je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja

Na današnji 2004. godine svečano je otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru. Grandioznoj proslavi na platou ispod mosta te večeri je prisustvovalo više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, predstavnika međunarodne zajednice, političkog, kulturnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine, kao i više od pet stotina akreditovanih novinara iz svijeta.

Most je ponovo izgrađen kamenom tenelija, kojim je građen i u vremenu Osmanskog carstva.

Legenda mostarskih skokova Benaid Kalajdžić bio je jedan od prvih skakača koji su skočili sa obnovljenog mosta. Skakati te večeri je bilo istinski teško zbog jakog vjetra, pa su nakon skoka ozbiljnije povrede doživjeli neki od njegovih kolega. Ipak, dileme ni kod jednog od njih nije bilo.

“Bio sam sretan i ponosan. Osjećaj dok sam prelazio preko mosta prije skoka, također je bio veličanstven. Teško je sve to opisati riječima, jer ja sam, osim što sam skočio te večeri, bio i jedan od živih svjedoka rušenja Starog mosta. Iz dvorišta kuće u njegovoj blizini vidio sam pad i plakao kao malo dijete“, rekao je legendarni Kalajdžić u razgovoru za Anadolu Agency.

Projekat obnove Starog mosta finansirali su Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Turska, Italija, Nizozemska i Hrvatska. “Novi“ Stari most od tada predstavlja i simbol ljubavi i pomirenja, a Centar za mir i multietničnu saradnju svake godine u julu uručuje priznanje “Mostar Peace Connection“, koje se dodijeljuje istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje.

U julu 2005. na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici, Stari most na Neretvi je uvršten na popis zaštićenih spomenika UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja. Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. On je, prema legendi, prije skidanja skele u strahu od tadašnjih vlasti pobjegao u Bijelo Polje, sjeverno od Mostara, gdje je čekajući na vijest da most “nauzgor“ u velikoj stijeni uklesao kamenicu koja je danas jedna od turističkih atrakcija u ovom dijelu Mostara.

Stari most je srušen 9. novembra 1993. projektilima ispaljenim sa položaja HVO-a u Mostaru.